Тържествено са уволнени последните наборници и българската армия става изцяло професионална

8565
Тържествено са уволнени последните наборници и българската армия става изцяло професионална
Снимка: БГНЕС

2007 г.

С тържествена церемония пред Паметника на незнайния воин на 25 ноември 2007 г. започва ритуалът по зачисляване в резерва (запаса) на последната смяна срочнослужещи. С него е сложен край на задължителната наборна военна служба в България. От 1 декември 2007 г. армията на България е напълно професионална.

Тогавашният министър на отбраната - Веселин Близнаков - и началникът на Генералния щаб на Българската армия - генерал Златан Стойков - връчват грамоти на последните наборни военнослужещи от Софийския гарнизон.

Дарвин публикува научния си труд "Произход на видовете"

„Произходът на видовете“ е научен труд, публикуван от британския естественик Чарлз Дарвин (1809–1882 г.) през 1859 г....

Приключва задължителната наборна военна служба в България, чието начало е положено преди 127 години със Закона за вземане на новобранци в българската войска от 1880 година.

Министърът на отбраната Веселин Близнаков и началникът на Генералния щаб на Българската армия генерал Златан Стойков изпращат последните наборни военнослужещи от Софийския гарнизон на тържествен ритуал пред Паметника на незнайния воин в столицата.

Последните 2413 наборни войници в българската армия са изпратени с тържествени ритуали не само в София, но и в Плевен, Пловдив, Сливен и Банско.

Източник: Уикипедия

Открит е естественият спътник на Юпитер Йокаста

Йокаста е естествен спътник на Юпитер. Открит е от екипа от астрономи Скот Шепърд, Дейвид Джуит, Янга Фернандез и Юджийн Маниер на 23 н...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Родена е Христина Морфова
Родена е Христина Морфова

На 24 април 1887 е родена Христина Василева Морфова е българска оперна певица, сопрано, работила дълго време в Чехословакия. Гласът ѝ обхваща...