Георги Първанов и Николай Добрев връщат мандата за съставяне на правителство на БСП

5749
Георги Първанов и Николай Добрев връщат мандата за съставяне на правителство на БСП

1997 г.

На 4 февруари 1997 година под натиска на президента Петър Стоянов и един милион българи, протестиращи срещу управлението на БСП, социалистите връщат мандата за съставяне на нов кабинет. Така се открива пътят към реформите в България, довели до приемането на страната ни в Европейския съюз и НАТО.

4 февруари 1997 година е една от най-често споменаваните дати в съвременната ни история. Тогава страната ни е обхваната от протести на хора, недоволни от управлението на БСП, довело страната до политическа и финансова криза.

Гърция получава независимост от Османската империя

Гръцката война за независимост, наричана също Гръцка революция, е въоръжената борба на гръцкия народ за независимост от Османската импе...

България е на ръба на хиперинфлация. За по-малко от два месеца стойността на един щатски долар достига 3000 лева. Разгневени, че са загубили спестяванията си, хората излизат на улиците.

На четвърти февруари покойният Николай Добрев като кандидат-премиер и Георги Първанов като лидер на БСП отиват в президентството, за да връчат състава на новия кабинет. Двамата носят само една папка - с имената на новите министри.

Пред Петър Стоянов, президент само от дни, има две възможности - или да я внесе в парламента и да се състави кабинет, нещо, което е вероятно предвид мнозинството на социалистите, или да откаже и на „ръба” на Конституцията да свика Консултативен съвет.

В светлината на всекидневните многохилядни протести и блокади Петър Стоянов отказва да връчи мандата. Така нарушава Конституцията, но спасява България от гражданска война. Всеки един друг изход би означавал провал на бъдещото ни членство в НАТО и ЕС, прави равносметка Петър Стоянов.

Приключва битката за Сталинград

Битката при Сталинград (днешният Волгоград в Южна Русия), водена от юли 1942 до февруари 1943 г., е повратен момент в хода на Втората с...

На 12 февруари 1997 година президентът назначава служебно правителство, оглавено от Стефан Софиянски, разпуска 37-ото Народно събрание и обявява предсрочни парламентарни избори.

Така 4 февруари 1997 се превръща в един от най-ярките примери за това как хората, които спонтанно излязоха на улицата, успяха да променят собствената си съдба и съдбата на страната си към по-добро.

Източник: Уикипедия

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Роден е Ян Амос Коменски
Роден е Ян Амос Коменски

На 28 март 1592 г. е роден Ян Амос Коменски. От Моравия Роден е на 28 март 1592 г. в Моравия, най-вероятно в село Нивнице (други 2 селища се споменават...