Започва първата експедиция на капитан Джеймс Кук

41926
Започва първата експедиция на капитан Джеймс Кук

1768 г.

На днешната дата, през 1768 година, прочутият британски мореплавател Джеймс Кук предприема първата си експедиция. Тя завършва с откриването на Нова Зеландия и Австралия и пълна обиколка на планетата. Първото околосветско плаване на капитан Кук продължава 2 години 10 месеца и 17 дни.

През 1768 година Британското адмиралтейство пристъпва към организация на южна тихоокеанска експедиция, като поводът за нея става наблюдението на преминаването на планетата Венера пред диска на Слънцето на 3 юни 1769 година. През май 1768 г. от околосветско плаване се завръща Самюъл Уолис, който препоръчва наблюдението да се проведе на остров Таити. Наблюдението на Венера е само повод, а истинските причини за организирането на експедицията са откриването на т.н. „Южен континент“ и присъединяването на нови територии към Британската империя.

Папа Инокентий III забранява Магна Харта

На днешната дата през 1215 година папа Инокентий III обявява Магна Харта за невалидна. Това се случва само два месеца след подписването...

След Седемгодишната война Англия господства над атлантическите пътища и заема здрави позиции в Индийския океан. Франция обаче не се счита за окончателно победена по моретата. Остава Тихия океан, където през 1767 е изпратена френска експедиция под ръководството на Луи Антоан дьо Бугенвил и английското правителство е особено разтревожено от този факт. В същия район започват да проявяват активност и испанците, съюзници на французите. Британското адмиралтейство се стреми да възпрепятства завоюването на нови земи от други морски държави и се опитва да създаде по тихоокеанските пътища английски опорни пунктове, които да способстват за установяване на британски контрол и над този океан. Несъмнено, известна роля играе и надеждата за откриване на населен Южен континент или други обитаеми земи в умерената и тропическата зона на Тихия океан. Там се надяват да намерят злато, суровини и продукти, с които да се търгува в Англия или в нейните колонии.

След известно колебание от страна на Адмиралтейството кандидатурата на Джеймс Кук се приема без условия и той е назначен за капитан на тримачтовия кораб „Индевър“ — 375 т. Екипажът първоначално се състои от 98 човека, в т.ч. 13 войници. В експедицията се включват двама художника и учени: Чарлз Грийн, астроном; Джоузеф Банкс, млад, много богат човек, впоследствие основател на Британското африканско дружество и председател на Кралското географско дружество; шведския натуралист Даниел Карл Соландер, библиотекар на Британския музей.

Плаването на Джеймс Кук върви от запад на изток. Той заобикаля Южна Америка при Огнена земя, а до Нова Зеландия стига на 8 октомври, 1769 година. На "Индевър" му отнема половин година, за да обиколи и двата острова на Нова Зеландия. Чак на 19 април, 1770 година, Кук стига до Австралия, при нос Хикс. Почти месец по-късно - на 26 май, "Индевър" стига до Големия бариерен риф и там експедицията за малко не намира своя край. На 11 юни, 1770 година, корабът засяда и се налага да бъде изтеглен на суша - до залива Куктаун, където в продължение на осем седмици е ремонтиран. След ремонта експедицията продължава напредн. На 13 август „Индевър“ е въведен в тесен канал на рифа (прохода Кук), но на 16 август корабът отново е подложен на смъртна опасност: течението понася кораба към скалите, в които се разбиват високи вълни. Героичните усилия на целия екипаж спасяват кораба в последния момент, когато той се намира само на 80-100 м от скалите. В Батавия експедицията е ударена от треска, която покосява 31 души. Само за една „черна седмица“ (25 януари — 1 февруари 1771 г.) на „Индевър“ от дезинтерия умират седем човека. В крайна сметка експедицията се връща в Англия на 13 юли 1771 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Роден е Боян Лечев, български цигулар
Роден е Боян Лечев, български цигулар

На 29 март 1926 г. е роден Боян Лечев, български цигулар. Семейство Професор Боян Лечев е изтъкнат български цигулар, педагог и общественик....