Умира Нострадамус

15340
Умира Нострадамус

1566 г.

На днешната дата през 1566 година, на 62-годишна възраст, е починал може би най-известният гадател и астролог – Нострадамус.

Истинското име на Нострадамус е Мишел дьо Нострадам. Той е роден на 14 или 21 декември, 1503 година. Нострадамус е едно от деветте деца на търговеца Жом де Нострадам. За детството на Нострадамус е известно малко – твърди се, че е бил учен от дядо си Жан, но исторически сведения сочат, че дядото изчезва от историческите записи в градчето Сен Реми дьо Прованс.

България въвежда валутен борд

На днешната дата, през 1997 година официално е въведен валутен борд. Това става по време на управлението на правителството на Иван Кост...

На 15 години Нострадамус влиза в университета в Авиньон. Напуска след по-малко от година, защото учебното заведение затваря врати заради заплахата от чумна епидемия. След като напуска Авиньон, пътува осем години във Франция и изучава билкарството. През 1529 г., след като е работил няколко години като аптекар, учи медицина в Университета в Монпелие. Малко след това е отстранен, след като е открито, че е работел като аптекар, което е било изрично забранено от университетската управа. След отстраняването му, Нострадамус продължава да работи, вероятно като аптекар и става известен със създаването на своето "розово хапче", за което се предполагало, че предпазва от чума.

Най-известният му труд е „Предсказания“ (Les Propheties), първото издание на който излиза през 1555 година. По думите на самия гадател „Предсказания” е написан на базата на астрологически „оценки”, направени въз основа на ключови събития като дата на раждане, сватба, коронация и т.н. Според астролога Лорънс Видел книгата на Нострадамус е просто съвкупност от напасване на големи събития, случили се в миналото при определена планетарна конфигурация и съответно предричане на подобен тип събитие в бъдеще – например война, епидемия, земетресения, суши, наводнения и т.н. според това кога ще има подобна конфигурация на небесни тела. Нострадамус е известен с пророчеството си за Втората световна война.

През 1566 година здравословното състояние на Нострадамус се влошава драстично – той страда от подагра. Според преданието на 1 юли той казва, че няма да доживее изгрева на следващия ден. Намерен е на следващата сутрин мъртъв на пода.

Източник: Уикипедия

При катастрофа загиват легендарните футболисти Георги Аспарухов и Никола Котков

30 юни 1971 г. е една от най-черните дати в историята на българския футбол. На моста Витиня на път за Враца загиват Георги Аспарухов - ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com