Убита е Индира Ганди

45700
Убита е Индира Ганди

1984 г.

На 31 октомври 1984 г. сикхски екстремисти убиват дългогодишната министър-председателка на Индия Индира Ганди. Тя е първата и единствена досега жена премиер на Индия.

Дъщеря на първия индийски премиер Джавахарлал Неру и майка на бъдещ премиер - Раджив Ганди, тя самата е една от най-забележителните и същевременно спорни политически лидери в света.

Радиоводещият Орсън Уелс предизвиква паника в САЩ, съобщавайки за атака на извънземни

Ню Йорк, 30 октомври 1938 година. Орсън Уелс съобщава за нашествие на марсианци по радио CBS. "Дами и господа, не знам откъде да започ...

Индира Ганди е родена на 19 ноември 1917 г. Израства предимно под грижите на своята майка поради голямата заетост на известния си баща. Учи в елитни индийски и европейски училища, но не достига до университетска степен. През 1942 г. се омъжва за конгресмена Фируз Ганди, от когото има две деца - Раджив и Санджай.

През 1960 г. Индира печели изборите за председател на Индийския национален конгрес (ИНК), а след смъртта на баща си през 1964 г. е назначена за министър на съобщенията. През 1966 г. вече е министър-председател.

По време на управлението й Индия слага началото на ядрената си програма, а през 1974 г. осъществява първия си ядрен опит, известен като "усмихващия се Буда". Същата година обаче Върховният съд я обвинява в злоупотреба със служебно положение. През 1977 г. губи поста на премиер и дори е арестувана по заповед на новото правителство. През 1980 г. ИНК отново печели изборите и Индира отново става министър-председател. Последните години от управлението й са белязани от проблеми в щатите Асам и Пенджаб.

През юни 1984 г. армията нахлува в светилището на сикхите - Златния храм в Амритсар, в опит да се разправи с лидерите на тази етническа и религиозна група. В отговор и като своеобразно отмъщение на 31 октомври 1984 г. двама от нейните бодигардове, сикхи по произход, я застрелват в Делхи и тя умира на път за болницата.

Умира Пейо Яворов

Пейо Тотев Крачолов, по-известен като Пейо Яворов, е български поет символист и революционер, войвода на Вътрешната македоно-одринска р...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Роден е Боян Лечев, български цигулар
Роден е Боян Лечев, български цигулар

На 29 март 1926 г. е роден Боян Лечев, български цигулар. Семейство Професор Боян Лечев е изтъкнат български цигулар, педагог и общественик....