Терористичният акт в Беслан

65410
Терористичният акт в Беслан
Снимка: Gettyimages

2004 г.

Терористичният акт в град Беслан на руската автономна република Северна Осетия в началото на септември 2004 година е дело на чеченски бунтовници, които превземат местно училище и задържат като заложници най-малко 1200 възрастни и деца. След двудневни преговори руски специални части щурмуват сградата. По време на акта и спасителната операция умират над 300 от заложниците. Събитието е познато като "Трагедията в Беслан".

И до днес независимо от всевъзможните комисии и разследвания, всички обстоятелства на бесланската трагедия не са изяснени. Очевидци и експерти продължават да спорят дали специалните части са планирали щурмуването на училищната сграда или фактът, че операцията по освобождаването на заложниците се превърна в кървава касапница е плод на фаталната случайност. Дали са ликвидирани всички терористи, с изключение на осъдения на доживотен затвор Нур Паши Кулаев, или част от тях все пак е избегнала възмездието?! Имало ли е организирани предварително тайници с оръжие в училището или терористите са го донесли със себе си?

На 1 септември 2004 г. по време на тържественото откриване на новата учебна година в училище №1 в Беслан нахлуват въоръжени терористи на ГАЗ-66 и ВАЗ-2107 и вземат за заложници повече от 1100 души – основно деца, родители и училищен персонал; държат ги в тежки условия, като им отказват дори минималните естествени потребности.

В началото терористите убиват двама мъже. С камионите в сградата са вкарани боеприпаси, тежко въоръжение и взрив; терористите са въоръжени с около 22 автомата “Калашников”, подцевни гранатомети, ръчни картечници, танкова картечница, противотанкови гранатомети РПГ-7 и гранатомети “Муха”. След това терористите барикадират сградата и я опасват с взривни устройства.

В 10,30 часа е сформиран оперативен щаб, начело с президента на РСО-Алания Александър Дзасохов, който нарежда хората от близките сгради да бъдат евакуирани. Президентът Путин отменя визитата си в  Карачаево-Черкезия и излита за Москва за екстрено съвещание със силовите структури.

Първите искания на терористите озвучава заложницата Лариса Мамитова, пусната от училището около 11 часа.

Между 16 и 16,30 часа в училището гръмва взрив и се чуват изстрели – една от шахидките се самовзривила. Вечерта в Беслан долита д-р Л. Рошал, който участва в преговорите с терористите по време на терористичния акт на Дубровка през 2002 г.

Умира Захари Стоянов

Захарий Стоянов е български революционер, политик и писател. Водач в Априлското въстание, той става и негов пръв историограф с книгата ...

В нощта на 1 срещу 2 септември на екстрено заседание на Съвета за сигурност на ООН е осъден терористичният акт и се настоява заложниците безусловно да бъдат освободени, но терористите игнорират настояването.

Около 16 часа в завзетото училище пристига бившият президент на Ингушетия Руслан Аушев, единственият, който успява да води преговори с терористите лице в лице; те му дават подписана от Басаев записка с искане за извеждането на федералните сили от Чеченската република.

Няколко часа след това терористите засилват жестокото си отношение към заложниците: не ги пускат до тоалетната, не им дават вода и ги принуждават да пият собствената си урина. Горещото време, смрадта и липсата на вентилация в залата още повече задълбочават състоянието на заложниците, много от тях припадат. Терористите отказват на предложението да доставят на заложниците вода, храна и медикаменти.

На третия ден заложниците са обезсилени до такава степен, че вече почти не реагират на заплахите на терористите. Много от тях, особено децата, болни от диабет, припадат, а други бълнуват и халюцинират. На среща с близки и родители д-р Рошал споменава, че децата могат да изкарат без вода и храна 8-9 дни.

На третия ден около 13 часа в училището избухват два мощни взрива, по-късно –пожар, поради това частично сградата рухва. След първите взривове заложниците започват да бягат от училището; пет минути след взривовете Валерий Андреев издава заповед подразделението от Центъра със специално назначение към ФСБ да започне операцията по спасяването на заложниците и обезвреждане на терористите. Снайперистите, които влизат в състава на разузнавателните групи, откриват огън срещу терористите, прикривайки евакуацията на заложниците; две оперативно бойни групи от ЦСН във ФСБ, които се намират на полигона на 58-а армия, тръгват към Беслан. Към училището се насочват и бойци от 58-а армия, местни милиционери и цивилни.

Роден е Димитър Талев

Димитър Талев Петров-Палисламов е изтъкнат български писател и журналист, автор на тетралогията "Железният светилник", "Преспанските ка...

Около 15 часа е фиксиран пожар в спортната зала, но поради липсата на заповед пожарните екипи започват да го ликвидират след 20 минути; пожарът е потушен към 21 часа.

Пробивът на бойците от Центъра със специално назначение е извършен от три главни направления; в спортната зала през прозорците проникват офицери от инженерните войски на 58-а армия и започват да разминират помещенията.  В това време терористите стрелят срещу спортната зала с автомати и гранатомети, като използват заложници за “жив щит”. Александър Тихонов, шеф на ЦСН във ФСБ в 15,05 часа издава заповед основната група спецназ да влезе в сградата.

На втория етаж групата терористи оказват ожесточена съпротива.

Операцията по ликвидирането на терористите продължава почти до полунощ. Срещу сградата са нанесени изстрели със 125-мм осколъчно-фугасни снаряди от Т-72 и изстрели от огнеметите РПО-А “Шмел”. По-късно използването на танковете и огнеметите ще се превърне в един от най-спорните въпроси, които касаят щурма.

По времето на хаотичната престрелка, в която участват и цивилни лица със собствено оръжие, са убити 27 терористи. Единственият хванат жив терорист е Нур Паши Кулаев, който е осъден на доживотен затвор.

Принцеса Даяна умира в автомобилна катастрофа

Даяна, принцеса на Уелс (1 юли 1961, Сандрингам, Великобритания - 31 август 1997, Париж, Франция) - английска принцеса на Уелс, член на...

По времето на щурма повечето заложници са освободени.

Отговорност за терористичния акт публично взема Шамил Басаев, който прави изявление на сайта на чеченските сепаратисти “Кавказ-център” на 17 септември 2004 г. Той твърди, че операцията “Норд Уест” му струва осем хиляди евро.

Изборът на училище №1 като обект за терористичния акт е изходен заради големия брой деца.

Въоръжената банда е сформирана още в края на август под ръководството на Аслан Масхадов, Шамил Басаев и Абу Дзейт. В нея влизат бандити, членове на криминални групировки и т.нар. незаконни въоръжени формирования, много от тях са воювали в Чечения и Дагестан. Начело на бандата е 31-годишният Руслан Хучбаров с прякора “Полковника”; повечето бандити са чеченци и ингуши, но има араби и руснаци. На сайта “Кавказ-център” Масхадов по-късно отрича участието си в терористичния акт.

Въпреки усилията на специалните служби днес Русия продължава да заема едно от първите в света места по брой на загинали в терористични актове; пред нея са само воюващите Ирак, Афганистан, Сирия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com