Създадено е тайното общество на илюминатите

8575
Създадено е тайното общество на илюминатите

1776 г.

Орденът на Илюминатите е тайно общество, основано в Инголщад, Германия на 1 май 1776 година от философа Адам Вайсхаупт. 1785 бива забранено в Бавария и следователно прекратява съществуването си.

Целта на ордена е била чрез просвещение да се постигне морално възвишаване на човека, което да обезсмисли господството на едни хора над други и да подкрепи половото равенство и образованието на жените.

Адолф Хитлер и Ева Браун се самоубиват в бункер в Берлин

На 30 април 1945 г немският политик и райхспрезидент на Германия Адолф Хитлер се самоубива. В ранните часове на 29 април 1945 г. той с...

Има многобройни митове и конспиративни теории относно продължилото съществуване и дейност на ордена, които между другото му преписват Френската революция, борбата срещу католическата църква и стремеж към владеене на света.

Идеологията на Ордена на илюминатите е просвещението. Целта му е да подобри и перфектционизира света и членовете си (от там и името перфектибилисти).

Средството към свободата за Вайсхупт следователно е образованието. Но не повърхностно предаване на знание, а най-вече моралното, сърцато образование. Такъв вид вид образование трябва да помогне на човека да е господар сам на себе си, което би попречило на деспотични и духовни владетели, като свързаните с абсолютизма принцове и католическата църква, да властват над него. "Нравственият режим" „Sittenregiment“ следователно е предпоставка за създаването на свободно и равно общество без принцове и църква - либертарна утопия, доближаваща се до анархизма.

За разлика от войнстващите анархисти през 19ти век илюминатите вярват, че могат да постигнат целта си — общество без подтисници — по мирен начин. Както самият Вайсхаупт обяснява в горе цитираната реч — той вярва, че историята е на негова страна и се позовава на мислители като Йоахим фон Фиоре, описвайки философията на историята в три епохи. В детството на човечеството не са съществували подтисничество, собственост или стремеж към власт. Тези неща се появяват чак в епохата на "младостта" със създаването на първите държави,при които с времето деспотизма все повече се засилва. Именно този деспотизъм предизвиква желанието за завръщането към изгубеният рай — времето без власт и владетели. Самият Вайсхаупт пише, че "деспотизмът е средство за улесняване на пътя към свободата". В "зрялата си възраст" човекът ще отстрани по мирен начин деспотизма, воден от желанието си за свобода, просвета и от придобитото чрез нея самообладание. Да се разпространи именно тази просвета и човечеството да се завърне в "прехвалената страна" е задачата на "тайните училища на мъдростта", които Вайсхаупт вижда в следването на традицията от старохристиянството към масонството. Масонските ложи по това време вече са били неполитически, но служат на илюминатите за прикритие. В крайна сметка ще дойде "епохата на упадъка" и ще започне нов цикъл.

Създадено е Българското опълчение

Българското опълчение е военна част от състава на Действащата Руска армия на Балканския полуостров, в която българи-доброволци и руски ...

В този поглед върху човешката история се смесват две противоположни вярвания — средновековен хилиянизъм и антично пророчество за изкуплението на света, включително препоръка как то може да бъде сбъднато чрез лично действие. Вайсхаупт изрича две парадоксални послания. От една страна проповядва квиетизъм, който отнема отговорността на членовете на ордена за развитието на историята, същевременно изисква от тях активност, който да подкопае съществуващата система на управление. Основателят на ордена никога не изяснява кой от двата аспекта счита за по-важен. Вместо това повтаря, че деспотизмът ще се самоунищожи следвайки собствената си логика и едновременно потвърждава, че илюминатите чрез самото си съществуване и действия работят за премахването на автократичните управления.

Краят на абсолютистичните системи не трябва да се преследва по революционни път,а със заемането на все повече и по-важни ключови позиции в управлението на държавата. Така стъпка по стъпка властта трябва да премине в ръцете на ордена. Последният стадии на утопията — след успешното овладяване на властта — не е описан от Вайсхаупт. Въпросът тук е дали държавата да бъде премахната изцяло или просто да бъде водена от илюминатите, като перфектни и просветени владетели.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Роден е Димитър Шойлев
Роден е Димитър Шойлев

На 24 април 1935 е роден Димитър Шойлев. Ортопед и травматолог Димитър Петров Шойлев е български лекар, ортопед и травматолог,...