Създадено е Обединено кралство Великобритания и Ирландия

25317
Създадено е Обединено кралство Великобритания и Ирландия
Снимка: Уикипедия

1800 г.

На 1 август 1800 година е създадено Обединено кралство Великобритания и Ирландия. Официално новосформираната държава е призната през 1801 година, като получава името Обединено кралство. В последствие, тази страна се превръща в съвременното Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия.

Идеята за сливането на кралство Великобритания и кралство Ирландия се появява на 1 август 1800 година. Една от причините за обединяването е нестабилното състояние на Ирландия след националното въстание, което избухва през 1798 година. Официалното сливане на двете държави се извършва на 1 януари 1801 година. Тогава парламентите на Великобритания и Ирландия приемат Акт за съюз и провъзгласяват държава с името Обединено кралство. След сливането, ирландският парламент е закрит, а Ирландия очаква да получи глас в обединения парламент. Заради непредсказуемото поведение на католическото население в Ирландия, крал Джордж III забранява достъп за гласуване на католиците. Това е причината за създаването на много конфликти на местно ниво. Едва през 1829 година, католическото население получава равноправие и има възможност да упражнява правото си на глас.

Приета е Ваймарската конституция

На 31 юли 1919 година в Германия е приета Ваймарската конституция. С този документ страната се превръща в република и се слага край на ...

При създаването на Обединеното кралство, ирландците получават обещание за въвеждането на самостоятелно управление в страната, което ще се извършва на принципа „хоумрул”. Това означава, че Ирландия ще притежава относителна независимост и ще може да взима самостоятелни решения. Няколко години след обединението, принципите за държавно самоуправление в Ирландия все още не са въведени и това предизвиква недоволството на голяма част от ирландското население. Това е причината през 1919 година, парламентаристите от Шин Фейн да създадат едностранен независим парламент в Дъблин. Смята се, че това е причината за избухването на войната за независимост на Ирландия. Тя продължава от 1919 година до 1921 година, като завършва с провъзгласяването на така наречената Ирландска република. Тя се състои от 26 католически графства. Останалите 6 графства, които са населени с протестанти, остават част от Обединеното кралство.

След създаването на Ирландската република, Великобритания е принудена да изтегли своите войски от територията на държавата. Новата Ирландска република е принудена да плаща дял от дълговете на дотогавашната обединена държава, а протестантското население, което се намира в Северна Ирландия, получава възможност за сливане с Великобритания. Така през 1927 година се създава Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия. Почти 10 години по-късно, на 29 декември 1937 година, е приета нова конституция в ирландската държава и тя се превръща в Република Ирландия. Днес Обединеното кралство се състои от 4 държави. Това са Англия, Уелс, Шотландия и Северна Ирландия.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Роден е Боян Лечев, български цигулар
Роден е Боян Лечев, български цигулар

На 29 март 1926 г. е роден Боян Лечев, български цигулар. Семейство Професор Боян Лечев е изтъкнат български цигулар, педагог и общественик....