Създадена е Българската земска войска, която по-късно става Българска армия

5691
Създадена е Българската земска войска, която по-късно става Българска армия

1878 г.

31 март 1878 г. - на базата на Опълчението е създадена Българска земска войска, която по-късно става Българска армия.

През 1878 година на наборен принцип е създадена Българската земска войска, чиято първа рота се формира в Пловдив. Основа за изграждането й става българското Опълчение, участвало в Руско-Турската освободителна война (1877 – 1878).

Подписан е Парижкият договор, с който се слага край на Кримската война

Парижкият мирен договор е подписан на 30 март 1856 г. в Париж на конгрес, открит на 25 февруари 1856 г. Договорът слага край на Кримска...

Във връзка с изграждането на новата българска войска през март 1878 г. главнокомандващият руската действаща армия великият княз Николай Николаевич Старши дава официалното си съгласие съставът на Българското опълчение, функциониращо до този момент като самостоятелна бойна единица от руската армия, да бъде комплектувано с ново попълнение български младежи.

Същата година официално са публикувани т. нар. Временни правила за образуване на земска войска на Княжество България, които узаконяват това положение. Едновременно с документа е публикувана и инструкция за обучението на войниците.

Още в първата точка на Правилата изрично се подчертава, че в състава на Българската земска войска служат всички постоянни жители на княжеството независимо от тяхното вероизповедание (в това число и мюсюлмани), но само ако са на възраст от 20 до 30 години, като войниците „трябва да вземат участие в охраната на реда, безопасността и спокойствието в родния си край и следователно да служат в Земската войска“.

Разбира се, във Временните правила са посочени и редица конкретни изисквания за военната служба в Земската войска. Ясно са посочени например редът за постъпване във войската и освобождаването от нея, сроковете на службата, структурата и числеността на отделните части, редът за обучение на воините, осигуряването на прехраната и др.

Непосредствено след публикуването на Временните правила главнокомандващият руската Дунавска армия генерал-адютант Едуард Тотлебен разпорежда за нуждите на новоформиращата се Българска земска войска да бъдат отпуснати значителни количества въоръжение, облекло и различно по вид снаряжение. Предвижда се за неин команден и редови кадър да се привлекат и преназначат офицери, унтерофицери и войници, които до този момент служат в дружините на Българското опълчение.

България става член на НАТО

Република България е член на НАТО от 29 март 2004 г. Това членство е резултат от 14-годишна дейност със следната хронология. Членствот...

На 12 юли 1878 г., със заповед на княз Дондуков-Корсаков за началник на земската войска в България е назначен генерал-майор Александър Шелейховски, заменен през юни същата година от генерал-майор Пьотр Паренсов, който е и първият български военен министър. Със същата заповед е назначен и първият началник на щаба на земската войска – подполковник граф Фьодор Келер, както и командирите на шестте пеши дружини. Първоначално щабът е настанен в Търново, а от втората половина на 1878 г. – в столицата София.

Според замисъла за създаването на земската войска се предвижда след изграждането є численият състав да достигне 84 750 души. Те трябвало да бъдат разпределени в 59 пехотни и 13 конни дружини, както и в 17 батареи (с по 8 оръдия всяка) и отделно от тях – в 30 роти за артилерийска и техническа служба6.

Числеността на Българската земска войска към посочения момент възлиза на около 25 500 души, от които около 23 000 българи и 2400 руси (300 офицери и 2100 унтерофицери), зачислени във войската поради липсата на достатъчно военнообучени български кадри.

Още през 1878 г. с отпуснатото от руската армия оръжие и снаряжение се пристъпва към тяхното въоръжаване и екипиране.

На въоръжение са въведени пехотната пушка „Крънка“, различни видове оръдия (далекобойни и недалекобойни, планински и крепостни), мортири и др. Получено е и значително количество свързочно и инженерно имущество (в т. ч. и един понтонен парк), боеприпаси, облекло, раници, палатки, над 2200 коня за нуждите на кавалерията и др. Всичко това позволява новосъздадените дружини от Българската земска войска да бъдат комплектувани с най-необходимото им на първо време въоръжение, облекло и снаряжение, за да започнат своя нормален войскови живот.

Роден е Димчо Дебелянов

Димчо Велев Дебелянов е български поет, автор на лирични и сатирични стихотворения, публикувани в различни периодични издания. Димчо Д...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com