Създаден е Ку Клукс Клан

73782
Създаден е Ку Клукс Клан

1865 г.

Ку-клукс-клан (ККК) е нелегална расистка организация възникнала в южните щати на САЩ след премахване на робството и даването на права на чернокожите, непосредствено след Американската гражданска война. Организацията се бори за превъзходство на белите хора над останалите раси, членовете й сформират наказателни отряди, като носят островърхи качулки и бели мантии за прикритие. ККК използват насилие, тероризъм и линчуване за сплашване и потискане на чернокожите.

На 24 декември 1865 година, ветерани от Армията на Конфедерацията се събират в град Пюласки, щата Тенеси, и решават да създадат тайна организация, като нейна цел е да възстанови бялото превъзходство след гражданската война. Основатели на организацията са съдия Томас Джоунс с още шестима свои съратници. Един от първите лидери на ККК е Натан Бедфорд Форест, който е бивш генерал от армийте на Юга, той сформира организация "за защита на белите жени", но през 1869 година поради несъгласие с все по-свирепите й акции нарежда да се разпусне.

Словения гласува за отделянето си от Югославия на референдум

Събранието на словенските народни представители в Кочевие през октомври 1943 г. решава словенците да се включат в новата Югославия, съз...

Чрез преследване на политическите кандидати от Севера, политическите "предатели" и освободените роби, ККК се противопоставя на реконструкцията в Юга. Нарастващият брой на убийствата довежда до реакция на Южняшкият елит, който гледа на жестокостите, като основна причина федералните войски да продължават окупацията. Ку-клукс-клан запада в периода 1868-1870 година, и е забранена от президента Юлисис Грант през 1871 година.

През 1915 година в Атланта се сформира втора организация със същото име от Уилям Симънс. Тя съществува най-вече като „братство за правене на пари“ и се стреми да запази „ценностите“ на миналото, като се бори срещу нарастващия брой католици, евреи, чернокожи и азиатци, както и на останалите имигранти в САЩ.

Най-голямо развитие организацията има при лидера Хирам Уесли Еванс (1922 - 1939), той привлича много държавни служители от щатите Тексас, Оклахома, Индиана, Орегон и Мейн. Членската маса под неговото ръководство достига 4 000 000 души (1925).

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Роден е Боян Лечев, български цигулар
Роден е Боян Лечев, български цигулар

На 29 март 1926 г. е роден Боян Лечев, български цигулар. Семейство Професор Боян Лечев е изтъкнат български цигулар, педагог и общественик....