Смъртта на Ясер Арафат е потвърдена от Организацията за освобождение на Палестина

10826
Смъртта на Ясер Арафат е потвърдена от Организацията за освобождение на Палестина
Снимка: Getty Images / Guliver

2004 г.

Ясер Арафат е президент на Палестинската автономия (неин водач става през 1993 г., а през 1996 г. е избран за петгодишен мандат); водач на Фатах и ръководител на Организацията за освобождение на Палестина (ООП) от 1969 г., и един от тримата нобелови лауреати за мир за 1994 година. Партизански водач, Арафат е смятан от палестинците и техните поддръжници за борец за свобода, а от САЩ, Израел и техните поддръжници — за терорист.

Ясер Арафат е роден на 24 август 1929 г. под името Мухаммад Абд ар-Рахман Абд ар-Рауф Арафат ал-Кхидуа ал-Хусайни. Според акта му за раждане е роден в Кайро, Египет, но самият той твърди, че е роден в Йерусалим. Арафат е петото от общо седем деца в семейството на палестински търговец на текстил. Майка му умира, когато Ясер е на 4 години, след което живее с баща си в Йерусалим, но по-късно отново се връщат в Кайро.

На ноемврийския пленум на ЦК на БКП Тодор Живков е освободен от поста генерален секретар на партията

На 10 ноември 1989 г. на пленум на Централния комитет на БКП Тодор Живков е освободен от поста генерален секретар на партията, след кат...

В периода 1949-1956 г. учи инженерство в университета на крал Фуад II (Университета в Кайро), Египет. От 1952 до 1956 г. е председател на Съюза на палестинските студенти. След това служи като младши лейтенант в египетската армия по време на Суецката криза. По-късно отива в Кувейт, където работи като строителен инженер и там основава своя фирма. Първата жена на Ясер Арафат е Наждла Ясин, която остава негова съпруга до 1985 г. През 1992 г. на 63 години се жени за 28-годишната Суха Тауил, която му ражда дъщеря през 1995 г.

През 2004 г. здравословното състояние на Арафат се влошава и той умира в болница в Париж на 11 ноември същата година. Въпреки че точната причина за смъртта му остава неизвестна, не е извършена аутопсия.

През 1959 г. Арафат основава "Фатах". През 1964 г. се основава Организацията за освобождение на Палестина (ООП) с цел да обедини различните палестински групи за съпротива срещу израелската окупация на арабска Палестина. През 1967–1968 г. "Фатах" се присъединява към ООП и Арафат става неин лидер през 1969 г. Дълго време нейната цел е създаване на независима палестинска държава на територията на Израел. Водачите на "Фатах" са прогонени от Йордания в Ливан след сблъсъците с йорданските сили през 1970–1971 г., които започват с Черния септември през 1970 г. Впоследствие политическите лидери на "Фатах" приемат да създадат държава само на палестинските араби на териториите, отредени за нея от ООН, с което фактически признават правото на евреите на собствена държава, а това става предпоставка за започване на конструктивни преговори с Израел, довели до създаването на Палестинската автономия с президент Арафат.

Палестинската автономия има контрол върху гражданските проблеми и проблемите със сигурността в палестинските градски райони (наричани в Договорите от Осло "зона A"). Тя упражнява контрол и върху палестинските селски райони ("зона B"). Арафат става първият председател на Палестинската автономия през 1993 г., а през 1996 г. е избран за петгодишен мандат. Остава лидер на ООП до смъртта си през 2004 г., когато е наследен от Махмуд Абас, включително и на президентския пост. Оценката на личността на Арафат е крайно противоположна – докато палестинците го смятат за борец за свобода, за САЩ и Израел е терорист.

Роден е Йордан Йовков

Роден на 9 ноември през 1880 г. Йовков преминава детските и юношеските години в родното си място (Жеравна), където получава основно обр...

През 1994 г. Арафат получава Нобелова награда за мир заедно с Шимон Перес и Ицхак Рабин.

Източник: Уикипедия

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com