Сензационно: откриха двореца на кан Омуртаг

116056
Сензационно: откриха двореца на кан Омуртаг

Откритието на невероятната находка става точно 40 години, след като запъчват първите разкопки в околността (1972 г.). Откривателят е проф. д.и.н. Георги Атанасов, съобщава агенция „Стандарт нюз”. Той е директор на музея в Силистра, а самата находка е на 15 км от града.

Ако се потвърди, че това наистина е дворецът на кан Омуртаг, откритието би могло да се нареди сред най-великите археологически находки в нашата история, плътно зад тази на първата българска столица. За двореца се знае отдавна благодарение на известния надпис на Омуртаг върху колоната в църквата "Св. Четиридесет мъченици" във Велико Търново. Той е разчетен от известния наш учен Веселин Бешевлиев, но описанието на местоположението му не е достатъчно ясно.

Край Провадия откриха най-древния град в Европа

Край най-стария солодобивен център в Европа Провадия-Солницата е възникнал и най-старият праисторически град на стария континент в пе...

Проф. Атанасов е убеден, че именно това е дворецът на Омуртаг, свидетелство за което е надпис върху колона, напълно идентична с тази от "Св. Четиридесет мъченици". На нея се чете: "Ювиги кан Омуртаг", написано с гръцки букви (канас ювиги Омуртаг).

Самият дворец изобилства с многобройни други надписи и колони, подкрепящи тезата на проф. Атанасов. Архитектурата му повтаря двореца в Плиска. А цялостният план на селището прилича на този на първата ни столицата, само че е още по-добре укрепено. За това свидетелстват останките от 14-метрови стени, подсилени с на гъсто разположени издадени кули, от които нападатели са подлагани на кръстосан обстрел. В рамките на обекта е открито и капище (eзически храм) - второто по големина след това в Плиска. Дворецът на кан Омуртаг е бил канска и царска резиденция чак до края на Х век. Същевременно е използван като отбранителна крепост срещу нашествията на маджарите.

По време на разкопките проф. Атанасов е открил и патриаршеския дворец. За това свидетелстват уникалните миниатюрни икони, изработени от сребро. Релефът им е в стила на т.нар. неомакедонска школа. В средата на иконите са изобразени архангели, държащи символите на царската власт. Това потвърждават писмените извори от епохата, според които през Х век българските патриарси са ръководели църквата именно от Дръстър.

 

Уникално тракийско златно съкровище намериха в Свещари

Уникално тракийско златно съкровище намериха в Свещари. Екипът на проф. Диана Гергова, един от най-изтъкнатите специалисти по тракийска...

На снимката: Каменна плоча, върху която се споменава името на кан Омуртаг.

Редактор: Пламен Георгиев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com