Салвадор Алиенде става президент на Чили

10919
Салвадор Алиенде става президент на Чили
Снимка: Уикипедия

1970 г.

На 4 септември 1970 година Салвадор Алиенде е избран за президент на Чили. Той е първият държавен глава на южноамериканската държава, който се отличава със социалистически убеждения. Алиенде е привърженик на политиката на Съветския съюз и представител на чилийската комунистическа партия. Неговото управление се определя като повратен момент в историята на Чили. Салвадор Алиенде е преждевременно отстранен от поста си след извършването на политически преврат в страната. След неговото принудително оттегляне, за президент на Чили се самопровъзгласява Аугусто Пиночет. Под неговото ръководство в страната е наложена военна диктатура, която продължава до 1990 година.

Салвадор Алиенде е роден на 26 юни 1908 година в пристанищния град Валпараисо. Той израства в скромно семейство. След завършване на средното си образование, се записва да учи медицина. През 20-те години на 20.век, той се превръща в привърженик на различни политически движения. Смята се, че през този период се появява интересът му към политиката, която в последствие се превръща в негово професионално поприще. През 1929 година Алиенде е приет в масонската ложа, а през 1937 година става част от Социалистическата партия в Чили. През 1945 година във Валпараисо се провеждат избори за сенатор. Салвадор Алиенде печели поста с огромна преднина. В следващите няколко години той допринася за икономическото развитие на града. В неговата политика винаги са се откроявали социалистическите му пристрастия. Въпреки че не винаги е съгласен с решенията на Съветския съюз, Алиенде подкрепя комунистическата партия през целия си живот. През 60-те години на 20.век популярността на Салвадор е много голяма. Това е причината той да се кандидатира за президентските избори през 1970 година. Алиенде се явява като кандидат на Социалистическата партия.

Ричард I става крал на Англия

На 3 септември 1189 година Ричард I наследява английската корона. Той управлява Англия в продължение на 10 години – до смъртта си...

На 4 септември 1970 година, Салвадор Алиенде е избран за президент на Чили с гласовете на 36,3 % от избирателите. Неговото управление е съпътствано с много трудности и драматични събития. След като поема длъжността на държавен глава, Алиенде влиза в много обтегнати отношения със САЩ. Чилийският президент започва национализация на важни отрасли от индустрията, в това число и добивът на мед. Дотогава този сектор се е ръководел от американски концерни. Алиенде предприема тежка аграрна реформа и извършва отчуждаване на банките в страната. Той спира чуждите инвестиции и постепенно започва да превръща Чили в затворена социалистическа държава. Политиката на Алиенде води до тежка финансова криза в страната и увеличаване на инфлацията. Липсата на чуждестранни инвестиции поставят Чили на ръба на оцеляването. Тежката финансова ситуация в страната предизвиква масово недоволство сред гражданите. Управлението на Алиенде става все по-несигурно и пагубно.

На 11 септември 1973 година в Чили се извършва военен преврат. Салвадор Алиенде е принудително свален от президентския пост. Неговото място е заето от генерал Пиночет, който се превръща в лидер на военната диктатура в страната. Малко след отстраняването си от президентския пост, на 11 септември 1973, Салвадор Алиенде се самоубива. През годините се появяват много спекулации, свързани със смъртта на чилийския президент. Според голяма част от хората, Алиенде е бил убит от привърженици на Пиночет. През 2011 година екип от чилийски лекари ексхумира тялото на Салвадор Алиенде и прави подробни изследвания. Според получените резултати, Алиенде е починал в следствие на огнестрелна рана, която е причинена при самоубийство.Чилийският президент остава в историята като последния държавен глава преди налагането на военната диктатура. Днес той е един от най-големите идоли на левицата в Латинска Америка.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com