СССР анексира от Япония Курилските острови

51237
СССР анексира от Япония Курилските острови

1945 г.

Курилските острови, наричани понякога само Курили, са вулканични острови, разположени между полуостров Камчатка и остров Хокайдо. Те отделят Охотско море от Тихия океан. Разположени са в протежение на 1175 км, общата им площ е около 15 600 кв. км. Те са част от Сахалинска област на Руската федерация. Включват 20 големи и повече от 30 по-малки острова.

Имат важно геостратегическо значение. Принадлежността на Курилските острови към Русия се оспорва от Япония. Териториалният спор за Курилските острови между страните е още от втората половина на 19-ти век.

Битката при Траянови врата

Битката при Траянови врата на 17 август 986 г. е най-голямото поражение, което византийският император Василий II претърпява в походите...

Въпреки че са открити рудни залежи на цветни метали, природен газ и нефт, а в началото на 20 век японците са добивали и самородна сяра, добивната промишленост на островите е слабо развита.

Заради суровия северен климат на островите животинският и растителният свят не е особено богат. В миналото на островите са се срещали мечки, а днес са останали лисици, гризачи, над десет вида птици. В крайбрежните води и каменистите плажове се срещат и тюлени.

Добре развит е риболовът и рибната промишленост. На 3 август 2006 г. руското правителство взема решение за развитие на Курилските острови с гарантирани държавни инвестиции в инфраструктурата, социалното и здравно обслужване на населението, промишлеността.

Преди идването на японците и руснаците на Курилските острови живее народността айну (айнами). В науката има 2 версии за техния произход - според едната народът айну е дошъл от Австралия, а според другата това е манджурски народ, дошъл на островите от Далечния Изток на територията на днешна Русия.

В река Клондайк в Канада е открито злато, което поставя начало на златна треска

През 1896 година трима души, водени от Скукъм Джим Месън, тръгнали по река Юкон. Те издирвали неговата сестра Кейт и съпруга й Джордж К...

Днес от народа айну са останали около 50 000 души, като малко повече от половината от тях живеят в Япония, а другата половина - в Русия. Характерен за народа айну е фактът, че те имат европеидни черти на лицата, бял цвят на кожата и са значително по-едри от съвременните японци. Езикът им е слабо изследван, а днес практически се счита за умиращ език, защото голяма част от айну говорят само японски или руски, като са забравили родния си език.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Роден е Ян Амос Коменски
Роден е Ян Амос Коменски

На 28 март 1592 г. е роден Ян Амос Коменски. От Моравия Роден е на 28 март 1592 г. в Моравия, най-вероятно в село Нивнице (други 2 селища се споменават...