Родена е Майка Тереза

7413
Родена е Майка Тереза
Снимка: Уикипедия

1910 г.

На 26 август 1910 година е родена католическата монахиня Майка Тереза. Нейното истинско име е Агнес Гонджа Бояджиу. Тя е по-известна с монашеското си име и факта, че посвещава целия си живот в борба срещу бедността. Майка Тереза е основател на ордена Мисионери на милосърдието и е носител на Нобелова награда за мир. Нейната благотворителна дейност продължава да се развива до ден днешен.

Майка Тереза е родена през 1910 година в град Скопие, който в това време все още е част от Османската империя. Нейните родители са католически албанци. Когато тя е на 8 години, баща й внезапно умира. През 1928 година Майка Тереза напуска родния си град и става мисионер в ордена на Сестрите от Лорето. Тя никога повече не вижда семейството си. Докато е част от ордена на Сестрите от Лорето, Майка Тереза не изоставя образованието си. Тя изучава няколко чужди езика и усъвършенства своите познания по история. Добрите й знания стават причина през 1929 година да бъде изпратена в британската част на Индия. Там тя започва своето послушничество в манастира в Дарджилинг, Бенгал. През 1931 година официално приема името Тереза от Лизийо и полага първия си монашески обет. Шест години по-късно се установява в Калкута и започва да работи като учителка в бедните квартали на града.

Основан е Ню Орлиънс

На 25 август 1718 година френските колониалисти основават град Ню Орлиънс в САЩ. Той играе важна роля в развитието на щата Луизиана и о...

През 1948 година Майка Тереза основава училище за бедните в Калкута и започва своята мисионерска дейност. Две години по-късно тя получава разрешение от Ватикана за създаването на така наречената диоцезна конгрегация. Така се поставя началото на ордена Мисионери на милосърдието. Първоначално тази организация се състои от 13 души, но в края на 20.век в нея членуват над 4000 монахини от цял свят. Основната цел на ордена е да изгражда сиропиталища, хосписи и центрове за социално слаби хора. Първоначално дейността на организацията е концентрирана в Калкута, но постепенно тя започва да увеличава международното си влияние. През 1965 година е открит първият център на Мисионери на милосърдието в чужбина. Той е основан във Венецуела и цели да помогне на бедното население в страната. Основната мисия на Мисионери на милосърдието е да предоставят качествена грижа на социално слаби деца и възрастни хора. В началото организацията насочва своите усилия в изграждането на сгради, където да подслони бездомни деца и възрастни хора. В последните години орденът обръща по-голямо внимание върху осигуряването на по-добро бъдеще за социално слабите хора. Въпреки международната си известност и упоритата работа, Мисионери на милосърдието търпят доста критики. Някои световноизвестни политици обвиняват ордена в некачествена грижа и религиозен фанатизъм. Независимо от нападките, организацията продължава да съществува и има последователи в цял свят.

През 1969 година благотворителната дейност на Майка Тереза получава международна популярност. Тогава излиза документалният филм, посветен на нейния живот – „Нещо красиво за Бог”. Две години по-късно е създадена едноименната книга, която разказва за дейността на известната монахиня. През 1971 година Майка Тереза получава наградата за мир „Папа Йоан XXIII”. Отличието е връчено от тогавашния папа Павел VI, който възхвалява силния дух и милосърдието на монахинята. В следващите години Майка Тереза е носител на много международни награди за мир. През 1979 година тя получава Нобелова награда заради упоритата си борба срещу бедността. През 1983 година здравословното състояние на Майка Тереза внезапно се влошава. Тя получава сърдечен удар и е принудена за известно време да се оттегли от благотворителната си дейност. През 90-те години на 20.век, здравето й остава нестабилно и тя все по-рядко взима участие в инициативи, организирани от Мисионери на милосърдието. Майка Тереза умира на 5 септември 1997 година в Калкута. Няколко дни преди това тя навършва 87 години. Майка Тереза е погребана с държавни почести, а нейната дейност продължава да печели симпатиите на хиляди хора от цял свят.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Роден е Боян Лечев, български цигулар
Роден е Боян Лечев, български цигулар

На 29 март 1926 г. е роден Боян Лечев, български цигулар. Семейство Професор Боян Лечев е изтъкнат български цигулар, педагог и общественик....