Роден е американският президент Ръдърфорд Хейс

9221
Роден е американският президент Ръдърфорд Хейс
Снимка: Уикипедия

1822 г.

На 4 октомври 1822 година е роден 19-ият президент в историята на САЩ – Ръдърфорд Хейс. Той е известен със своите строги морални разбирания и консервативна политика. Хейс играе важна роля при разрешаването на военния конфликт между държавите от Южна Америка. Той развива правната система в САЩ и внася промени, свързани със законодателните права на жените. Ръдърфорд Хейс е една от най-ярките политически фигури в американската история на 19.век.

Американският президент е роден в Делуеър Каунти, щата Охайо. Родителите му разполагат със скромни възможности, а бащата на Хейс внезапно умира малко преди раждането на сина си. Ръдърфорд Хейс е отгледан само от майка си. Той завършва методистката академия в Норуолк, Охайо, а през август 1842 година е приет в колежа Кениън. След това Хейс се записва да следва право в Харвард, като през 1845 година се сдобива с юридически лиценз. След като завършва университетското си образование, Ръдърфорд се връща в родния Охайо, където отваря собствена адвокатска кантора. Въпреки че неговата практика се оказва изключително успешна, през 1849 година той решава да се премести в Синсинати. Там заема поста юрисконсулт на града до 1859 година. През 1865 година участва в доброволческите войски на щата и получава военния чин – генерал–майор.

Извършен е полет с Мъркюри 8

На 3 октомври 1962 година е извършен космически полет с американския кораб от първо поколение – Мъркюри 8. Това е третият орбитал...

Политическата кариера на Хейс започва през 70-те години на 19.век. През този период той е избран за губернатор на щата Охайо и остава на тази длъжност до 1876 година. През 1877 година Ръдърфорд Хейс се кандидатира за президентските избори, като неговата кандидатура е издигната от Републиканската партия. Той печели изборите с близо 250 000 гласа преднина пред кандидата на Демократическата партия – Самюел Тидън. Ръдърфорд Хейс официално встъпва в длъжност на 3 март 1877 година. Едно от първите действия, които той предприема като президент, е да изтегли американските войски от южните щати. Така Флорида, Луизиана и Южна Каролина най-накрая се сдобиват със своята независимост. През 1878 година Хейс е помолен да се намеси във военния конфликт между държавите от Латинска Америка. Той трябва да играе ролята на арбитър при разпределянето на територии между Аржентина, Бразилия, Уругвай и Парагвай. Политическите представители на Аржентина са сигурни, че американският президент ще присъди атрактивния район Чако на аржентинците. Всички са изненадани, когато Ръдърфорд Хейс дава този регион на Парагвай. Това подобрява дипломатическите отношения между САЩ и Парагвай, като в чест на американския президент парагвайците кръщават град на негово име. През 1879 година Хейс разширява правата на жените адвокати, като им позволява да се явяват пред Върховния съд. През 1880 година той отказва да се кандидатира повторно за президентските избори. Ръдърфорд Хейс официално се оттегля от президентския пост на 4 март 1881 година, когато неговото място е заето от кандидата на Републиканската партия – Джеймс Гарфийлд.

Бившият американски президент умира на 17 януари 1893 година, в следствие на усложнения от инфаркт. Той остава в историята като един от най-консервативните американски президенти, който успява да постигне значителни успехи в областта на международната дипломация. По време на своя мандат, Хейс установява стабилни дипломатически отношения между САЩ и държавите от Южна Америка. Днес тленните останки на Ръдърфорд Хейс се намират в родния му щат Охайо.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com