Роден е Хенри Форд

20748
Роден е Хенри Форд

1863 г.

На 30 юли 1863 година е роден американският инженер и строител на автомобили – Хенри Форд. Той е изобретател на конвейерното производство и развива концепцията за изграждането на модерния автомобил. Хенри Форд е един от най-големите предприемачи на своето време, а неговите революционни изобретения оказват голямо влияние върху индустриалното развитие на 20.век.

Форд е роден в малкото градче Грийнфийлд, щата Мичиган. Родителите му се занимават със земеделие и притежават собствена ферма. Баща му е ирландец, а майка му е от белгийски произход. Хенри е най-голямото дете в семейството. Той има две по-малки сестри и двама по-малки братя. Той завършва местното училище, като още от малък проявява своя интерес към механиката. През 1879 година младият мъж напуска родния си град и заминава за Детройт, където започва работа като механик в компанията „Детройт Драй Док Ко”. Поради липса на финансови средства, три години по-късно той се връща във фермата на баща си и става специалист в работата със земеделската парна машина. През 1888 година, Хенри се запознава с Клара Ейла Брайънт и същата година двамата сключват брак. Те основават собствена дъскорезница, от която получават добри приходи. През 1893 година се ражда тяхното единствено дете – синът им Едсел Форд.

Сключен е Букурещкият договор

На 28 юли 1913 година е подписан Букурещкият договор. С него се слага край на Втората балканска война, известна още в историята като Ме...

В началото на 90-те години на 19.век, Форд започва работа като инженер в компанията на Томас Едисън – „Едисън Илюминейтинг Къмпани”. Там се занимава с изработването на бензинови двигатели. През 1896 година Хенри създава първото си превозно средство – автомобилът „Форд Куодрисайкъл”. Следващите няколко години, той се опитва да усъвършенства дизайна и техническите възможности на тази кола. От 1899 до 1903 година, Форд прави няколко опита с различни съдружници за основаването на собствена компания. На 16 юни 1903 година, неговите усилия се увенчават с успех и той създава „Форд Мотор Къмпани” заедно с предприемача Аликзандър Малкълмсън. Първоначалният капитал на фирмата е 28 хиляди долара. Основната цел на дружеството е да конструира бърз автомобил, който ще се предлага на пазара на достъпна цена и ще бъде закупуван от повече потребители.

На 1 октомври 1908 година, Хенри Форд пуска на пазара един от най-известните си автомобили – „Модел Т”. Това е първата масово произвеждана кола в света, която превръща компанията в лидер при автомобилното производство. „Модел Т” струва 825 долара, като тенденцията е всяка година цената на возилото да спада. През първите години на 20.век, този модел се превръща в най-разпространеното превозно средство в Америка. Разпространението на този модел се дължи на създадената мрежа от местни търговци, които предлагат колата в почти всеки град в САЩ. Така автомобилът става изключително популярен и може да бъде закупен от почти всяко едно място. През 1913 година, Хенри Форд започва да използва ново оригинално произведение в своите заводи – конвейер. По този начин се увеличава производството на автомобилите, а това води до повече приходи.

През 1918 година, Форд се оттегля от поста президент на компанията и неговото място е заето от сина му – Едсел Форд. Той създава дружеството „Хенри Форд и син” , като целта му е да предизвика паника сред акционерите на „Форд Мотор Къмпани”. Това се оказва успешен ход, защото малко по-късно Едсел и Хенри се превръщат в единствени ръководители на „Форд Мотор Къмпани”. През 1926 година, продажбите на „Модел Т” спадат и Форд започва работа върху създаването на нов модел. Той се занимава с техническата част на изобретението, а Едсел се концентрира върху дизайна. Така през 1927 година „Форд Мотор Къмпани” представя „Модел А”, който се състои от скоростна кутия с валове. Това се превръща в един от най-успешните автомобили на компанията, като в рамките на няколко години от него са продадени близо 4 милиона. По време на двете световни войни, „Форд Мотор Къмпани” успява да задържи своите позиции на пазара. След Втората световна война обаче компанията е изправена пред фалит. Внезапната смърт на Едсел Форд създава допълнителни трусове. Това е причината през 1943 година служителите Чарлз Соренсен и Хари Бенет да поемат управлението на дружеството и да се опитат да го стабилизират. На 21 септември 1945 година Хенри Форд окончателно се оттегля от „Форд Мотор Компани” и неговото място се заема от внук му – Хенри Форд II. Той отстранява Соренсон и Бенет, като в същото време възстановява лидерските позиции на компанията.

Хенри Форд умира на 7 април 1947 година в американския град Диърборн, щата Мичиган. Той е погребан в гробището „Форд”, което се намира в Детройт. Хенри Форд остава в историята като един от най-известните автомобилостроители, а неговата марка коли продължава да се предлага на пазара.

Умира Климент Охридски

На 27 юли 916 година умира Климент Охридски. Той е първият епископ, който проповядва на старобългарски език и един от най-големите бълг...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Роден е Ян Амос Коменски
Роден е Ян Амос Коменски

На 28 март 1592 г. е роден Ян Амос Коменски. От Моравия Роден е на 28 март 1592 г. в Моравия, най-вероятно в село Нивнице (други 2 селища се споменават...