Речта на американския президент Роналд Рейгън, в която той нарича СССР "империя на злото"

26646
Речта на американския президент Роналд Рейгън, в която той нарича СССР "империя на злото"

1983 г.

Империя на злото е политическо клише, използвано за първи път от президента на САЩ Роналд Рейгън по отношение СССР. Обозначава силна държава, чиято политическа природа априорно се приема за зла.

В речта си пред Националната асоциация на евангелистите в САЩ, в Орландо, Флорида на 8 март 1983 г., Рейгън нарича СССР Империя на злото и обявява борбата си срещу нея за своя главна задача. Речта на Рейгън е написана от Антони Р. Долан, който очевидно заслужава да раздели авторството на израза с Рейгън.

Александър Бел получава патент за изобретение, което той нарича телефон

Александър Греъм Бел е северноамерикански учен, изобретател и бизнесмен от шотландски произход, основоположник на телефонията, основате...

В проекта за речта на Рейгън към парламента на Великобритания през 1982 г. се съдържа близко по съдържание изражение - център на злото, което обаче е зачеркнато от чиновниците на Държавния департамент на САЩ. Изражението е използвано от Рейгън в речта му от 8 март 1983 г., което дава основание да се предположи, че то принадлежи на самия него.

Речта е на тема Религиозната свобода и Студената война. Първата й част е посветена на моралните и религиозните проблеми на американското общество. В нея Рейгън се застъпва за традиционните устои - поддържа въвеждането на молитви в училищата, изказва се против абортите. Продължавайки към проблема за злото и греха, той отбелязва, че САЩ също не са лишени от тях. След това Рейгън преминава към темата за комунизма като въплъщение на злото. Характеризира СССР като тоталитарна държава и обвинява комунистическите лидери в принципна аморалност. Заедно с това Рейгън изразява намерението си да се договори с Москва за съкращаване на ядрените оръжия, в името на мира.

В края на тази реч се намира и знаменития пасаж, благодарение на който речта на Рейгън се прославя като Речта на злото и влиза в световната история:

Нека възнесем нашите молитви за спасение на тези, които живеят в мрака на тоталитаризма, да се помолим те да открият радостта от познаването на Бога. Но докато не те направят това, нека бъдем уверени, че те ще проповядват превъзходството на онази държава, която обявява своето превъзходство над личността и предсказваща своето превъзходство над всички останали народи в света, и ще бъдат център на злото в съвременния свят (...) Ако историята ни учи на нещо, това е, че е глупаво да се правят отстъпки на агресора, като се представя желаемото за действително. Това е предателство към нашето минало и пренебрежение към собствената ни свобода. И така, в своите обсъждания и предложения за замразяване на ядреното въоръжение аз настоятелно Ви моля да избягвате съблазна на гордостта, съблазна необмислено да се обявявате за по-важни от всичко и да обявявате за еднакво виновни и двете страни, игнорирайки историческите факти и агресивните пориви на империята на злото, за да можете просто да наречете надпреварата във въоръжаването "гигантско неразбирателство" и по този начин сами да се отстраните от борбата между справедливостта и несправедливостта, между доброто и злото.

Дмитрий Менделеев представя първата Периодична система на елементите

Периодичната система (таблица на Менделеев) е класификация на всички химически елементи, установяваща зависимостта на различните свойс...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Роден е Ян Амос Коменски
Роден е Ян Амос Коменски

На 28 март 1592 г. е роден Ян Амос Коменски. От Моравия Роден е на 28 март 1592 г. в Моравия, най-вероятно в село Нивнице (други 2 селища се споменават...