Принцеса Даяна умира в автомобилна катастрофа

69681
Принцеса Даяна умира в автомобилна катастрофа
Снимка: Getty Images / Guliver

1997 г.

Даяна, принцеса на Уелс (1 юли 1961, Сандрингам, Великобритания - 31 август 1997, Париж, Франция) - английска принцеса на Уелс, член на британското кралско семейство. В продължение на петнадесет години е съпруга на Чарлз, принц на Уелс. Тя е майка на втория и третия в реда на наследяване на британския трон, принцовете Уилям и Хенри. Наричана "принцеса на народа" тя е забележителна личност, допринесла за развитието на благотворителността по света с многобройни изяви в тази област.

На 31 август 1997 г. Даяна загива при автомобилна катастрофа в тунел в Париж заедно с Доди ал Файед и техния шофьор Анри Пол. Кръвните тестове за алкохол показват, че шофьорът е пил алкохол преди инцидента. Техният Мерцедес-Бенц S280 се разбива в тринадесетата колона на тунела Алма. Двулентовият тунел е бил построен без метални прегради между колоните, в резултат на което и най-малкото отклонение от посоката на движение лесно би се превърнало в директен сблъсък с колоните. Ненавременната и трагична смърт на лейди Даяна е предмет на много противоречиви хипотези за причините, включително и спекулации за заговор на МИ6. През 2005 година бе забранена ексхумация на тялото й, което още повече засили слуховете за евентуална бременност на принцесата преди смъртта й през август 1997.

Стефка Костадинова поставя световен рекорд в скока на височина - 209 см

Стефка Георгиева Костадинова е българска спортистка, състезателка по лека атлетика. Многократна носителка на европейски и световни титл...

На 14 декември 2006, след тригодишно разследване, Скотланд Ярд излиза с доклад, че автомобилната катастрофа на лейди Даяна и Доди ал-Файед не е резултат от заговор за убийство, а е трагичен инцидент.

На 7 април 2008 съдебният състав по делото решава, че причина за смъртта на Даяна е „престъпно нехайство", породено от комбинацията от употреба на алкохол с неимоверния натиск от страна на жълтата преса.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Чернобилската авария (СНИМКИ)
Чернобилската авария (СНИМКИ)

На 26 април 1986 г. се случва една от най-големите трагедии в човешката история - Чернобилската авария. Най-тежката авария в историята на...