Президентът Желев назначава служебно правителство на първата жена премиер Ренета Инджова

6775
Президентът Желев назначава служебно правителство на първата жена премиер Ренета Инджова
Снимка: БГНЕС

1994 г.

На 13 октомври 1994 г. президентът Желю Желев назначава с указ служебно 81 правителство на България с първата жена министър-председател на България Ренета Инджова.

Ренета Инджова е родена в Нова Загора и завършва Висшия икономически институт „Карл Маркс“ в София през 1975. Тя остава там като преподавател по политикономия. В началото на 90-те години е икономически експерт на Съюза на демократичните сили и оглавява Агенцията по приватизация (1992-1994). Живее и работи десет години в САЩ. На 20 март 2012 г. е предложена за председател на Националния статистически институт.

Терористичният акт в Брайтън срещу Маргарет Тачър

Терористичния акт в Брайтън е терористичен акт, извършен от Ирландската републиканска армия (ИРА) в „Гранд Хотел“, град Бра...

На 17 октомври 1994 г. тя става министър-председател в служебно правителство — 81-вото правителство на България, назначено от президента Желю Желев, което управлява с тримесечен мандат до 26 януари 1995 г.

То е първото и досега единствено правителство с жена министър-председател, смята се за едно от успешните правителства на България след 1989, като приключва работата си с повишен рейтинг. Правителството успява да овладее и спре тенденцията на продължителното обезценяване на лева и макар и минимално, увеличава заплатите и пенсиите, извършва приватизационни сделки на стойност 3 милиарда стари лева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com