Подписана е Декларацията на независимостта на САЩ

17820
Подписана е Декларацията на независимостта на САЩ
Снимка: Wikipedia

1776 г.

Днес, 4 юли, е най-големият официален празник на Съединените щати – Денят на независимостта. На тази дата е подписана Декларацията за независимост на САЩ от Британската империя. Това става на Континенталния конгрес, проведен на 4 юли, 1776 година в град Филаделфия.

Основен автор на историческия документ е Томас Джеферсън. Въпреки, че е документът е одобрен от Конгреса на 4 юли, датата на подписване е оспорвана. Някои историци смятат, че Декларацията е подписана почти месец след нейното приемане, на 2 август 1776 година.

Избухва Младотурската революция

Младотурската революция е държавен преврат в Османската империя, извършен през юли 1908 г. от военнослужещи и политически дисиденти, с ...

Документът, който е символ на революцията в САЩ, е базиран на философията на Джон Лок. Най-ярко това си личи от встъплението: „Ние считаме тези истини за видни от само себе си, че всички хора са създадени равни, че те са дарени от своя Създател с някои неотчуждаеми права, че сред тези права са живот, свобода и стремеж към щастие”.

След подписване на текста на 4 юли, Конгресът разпространява Декларацията в няколко форми. Тя незабавно е публикувана в печатен вид и широко разпространена сред обществеността. В нощта на 4-5 юли са отпечатани 150-200 копия на текста на Декларацията и не след дълго е разпространена и четена навсякъде из Тринадесетте колонии. Първото официално обществено четене на документа се състои на 8 юли в Залата на независимостта във Филаделфия.

Най-известната версия на декларацията, копие на подписания ръкописен документ, е изложена на показ в Държавните архиви във Вашингтон.

Показателно е, че около едно десетилетие по-късно, когато избухва Френската революция, маркиз дьо Лафайет предлага първия проект на френската Декларация за правата на човека и гражданина да е по аналогия с американския първообраз. Маркизът е участник във войната между САЩ и Великобритания, в която младата държава извоюва независимостта си.

Умира Нострадамус

На днешната дата през 1566 година, на 62-годишна възраст, е починал може би най-известният гадател и астролог – Нострадамус. Ист...

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com