Открита е „Ла Скала”

8720
Открита е „Ла Скала”
Снимка: Уикипедия

1778 г.

На 3 август 1778 година е открита една от най-известните опери в света – „Ла Скала”. Оперният театър е създаден по проект на италианския архитект Джузепе Пиермарини. Изграждането на „Ла Скала” продължава близо 2 години - от 1776 до 1778 година. Днес италианската опера е една от най-прочутите забележителности в Милано, а на нейната сцена се представят световноизвестни постановки.

Името „Ла Скала” идва от католическата църква „Санта Мария дела Скала”. В началото на 18.век храмът е разрушен и в последствие на негово място се изгражда известният оперен театър. Първата опера, която е поставена на сцената на „Ла Скала”, е постановката на Антонио Салиери – „Europa riconosciuta”. Нейната официална премиера е на 3 август, 1778 година. Още при първото представление, зрителите са впечатлени от мащабната конструкция на „Ла Скала”. Сградата е изградена в стил неокласицизъм. Тя предоставя безупречна акустика за своите изпълнители и големи зали с различни удобства за зрителите. Операта е с дължина 100 м. и ширина 38 м. Първоначално в центъра на фасадата е създаден портал за приемане на карети. Днес обаче това място е оставено празно. Залата на „Ла Скала” е под формата на подкова. Смята се, че тази форма е причината за световния успех на операта. „Ла Скала” е построена на 6 етажа, като вътре е разделена на ложи. Общият брой на ложите е 195 и всички те са свързани с коридори.

Създадено е Обединено кралство Великобритания и Ирландия

На 1 август 1800 година е създадено Обединено кралство Великобритания и Ирландия. Официално новосформираната държава е призната през 18...

Сцената на „Ла Скала” не е голяма в сравнение със сцените на други световноизвестни опери. Въпреки това миланската опера представя едни от най-прочутите постановки в световен мащаб. При първоначалното изграждане, строежът на „Ла Скала” струва близо 1 милион лири. По-голямата част от строителните разходи са поети от аристократични италиански семейства. Това са благородници, които искат да допринесат за развитието на оперното изкуство в Италия. До края на 18.век „Ла Скала” се превръща в културен център на местната аристокрация. Там се провеждат различни балове и театрални постановки. Програмата на операта се разделя на 4 етапа, които съответстват на годишните сезони. Те се наричат карнавален, пролетен, есенен и летен сезон. Карнавалният сезон е посветен на драматични опери и балетни представления, а останалите 3 сезона представят постановки, предназначени за по-масов вкус. През 19.век „Ла Скала” се превръща в основна сцена за постановките на Росини. Миланската опера представя най-популярните опери в света и се превръща в основно място за премиери на големите италиански композитори.

Днес миланската опера продължава да привлича изпълнители от цял свят. Тя допринася за запазването и развитието на оперното изкуство, като продължава да изпълнява функциите на международен културен център. „Ла Скала” е една от най-известните опери в света, която привлича посетители и изпълнители със своята дългогодишна история.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com