Основан е Бенелюкс

18028
Основан е Бенелюкс

1944 г.

На 5 септември 1944 година е създаден икономическият съюз – Бенелюкс. Той е учреден от три държави – Белгия, Холандия и Люксембург. Името Бенелюкс идва от първите букви на членуващите страни. Основната цел на съюза е да създаде икономическа стабилност в западноевропейските държави. Днес Бенелюкс има важна роля в развитието на Европа. Икономическият съюз има население от 27 милиона души, като по-голямата част от хората са от холандски произход. Официалните езици в Бенелюкс са френски и холандски.

Предпоставки за създаването на съюза Бенелюкс се появяват още в началото на 20.век. Белгия, Холандия и Люксембург споделят общи културни особености и се отличават с добри дипломатически отношения помежду си. Трите държави имат сходна история – те последователно са били под испанско и австрийско командване. След избухването на Втората световна война, трите страни се оказват в много неизгодно положение. По време на войната в Белгия, Холандия и Люксембург настъпва тежка финансова криза. Трите държави търпят сериозни разрушения и дават голям брой човешки жертви. Поради тежкото икономическо състояние на страните, те започват да търсят алтернативен начин за взаимопомощ. През 1944 година правителствата на Белгия, Холандия и Люксембург подготвят общ план за икономическо сътрудничество. Те премахват митниците по общите си граници и обявяват обща цена за стоки, които идват от държави, които не членуват в Бенелюкс. Първоначалната цел е да се създаде митнически съюз, който в последствие ще се развие до икономически съюз. Една от основните клаузи на предварителния договор е да се осигури свободно движение на хора, услуги, стоки и капитали между членуващите страни. Смята се, че по този начин икономиката на трите държави ще се стабилизира. Официално договорът за основаване на Бенелюкс е подписан на 5 септември 1944 година. Поради някои непредвидени обстоятелства, той влиза в сила 4 години по-късно – на 1 януари 1948 година.

Салвадор Алиенде става президент на Чили

На 4 септември 1970 година Салвадор Алиенде е избран за президент на Чили. Той е първият държавен глава на южноамериканската държава, к...

На 16 март 1948 година страните от Бенелюкс сключват договор с Франция и Англия. Целта на това споразумение е да създаде единен съюз между държавите срещу нарастващото влияние на СССР. В този договор е включен общ план за защита срещу налагането на социалистическо управление. След подписването на този договор се оформят правилата за създаване на институционални структури в Бенелюкс. Така в икономическия съюз се основават Комитет на министрите, Парламент на Бенелюкс, Съвет на икономическия съюз, Главен секретариат, Специални комитети, Икономически и социален консултативен съвет, Съвместни служби и Колегия на съдиите. Основните функции на тези институции са изграждане на кооперативна политика, мониторинг на икономиката и създаване на административна и логистична мрежа. В тези институционални структури има представители от трите държави, но повече преобладават експерти от Белгия и Холандия. През 2008 година е подписан нов договор за Бенелюкс, който намалява броя на институциите. Днес в икономическия съюз съществува Комитет на министрите, Парламент на Бенелюкс, Съвет на Бенелюкс, Съд, Главен секретариат и Агенция за интелектуална собственост.

В началото на 21.век Бенелюкс се използва като модел за икономическа стабилизация на европейско ниво. През последните години съюзът работи за разширяване на своето влияние и създаване на сътрудничество с други европейски държави. Планира се създаването на нови регионални структури и по-голямо участие на Бенелюкс на политическата сцена. Днес икономическият съюз работи в посока стабилизация на вътрешния пазар, реформи в сферата на правосъдието и изграждане на устойчив модел за развитие. Бенелюкс е пример за добро сътрудничество между Белгия, Холандия и Люксембург.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Роден е Димитър Шойлев
Роден е Димитър Шойлев

На 24 април 1935 е роден Димитър Шойлев. Ортопед и травматолог Димитър Петров Шойлев е български лекар, ортопед и травматолог,...