Любен Беров подава оставка

14178
Любен Беров подава оставка
Снимка: Уикипедия

1994 г.

На 2 септември 1994 година министър-председателят на България, Любен Беров, подава оставка. По този начин се слага край на 80-то правителство в страната. Мандатът на Беров продължава от 30 декември 1992 година до 17 октомври 1994 година. Неговото правителство е сформирано с парламентарната подкрепа на политическите партии БСП и ДПС. Партньорството между тези политически формации предизвиква масово недоволство и протести в страната. Като цяло правителството на Любен Беров не се одобрява от гражданите и това води до неговия преждевременен край.

Любен Беров идва на власт след свалянето на кабинета на Филип Димитров. Много политолози определят неговото управление като едно от най-неуспешните правителства в съвременната българска история. След назначаването на Любен Беров на поста министър-председател, в медиите се появяват много спекулации. Смята се, че той е сключил тайна сделка с представители от парламентарните групи на БСП и ДПС. Самото правителство се сформира благодарение на парламентарната подкрепа на тези политически сили. Това предизвиква масово недоволство в парламента и обществото. Най-яростните противници на правителството на Беров са представители от политическата партия СДС. Парламентарната група на „сините” иска седем пъти вот на недоверие. Те остро критикуват действията на правителството. В знак на протест, „сините” отказват да присъстват на заседанията на парламента и почти не може да се постигне кворум. Сред едни от най-драстичните прояви срещу управлението на Беров са безсрочната гладна стачка на Едвин Сугарев и оставката на тогавашния вицепрезидент – Блага Димитрова.

Роден е Димитър Талев

На 1 септември 1898 година, преди 117 години, е роден известният български писател – Димитър Талев. Той е автор на тетралогията &...

Правителството на Беров носи много негативи на страната. То не успява да изпълни сложната си икономическа програма, която е предварително обявена. Беров води безуспешни преговори с така наречения Лондонски клуб на банкерите, на който България дължи над 9 милиарда долара. Нестабилната икономическа обстановка у нас пречи на чуждите инвестиции и страната ни търпи значителни финансови загуби. В същото време е блокирано одобряването на проектите за реституция на земята и инициативата за масова приватизация. Управлението на Беров не успява да започне приватизация на губещите предприятия в страната, а това води до увеличаване на финансовата несигурност. Слабото ръководство и лошата икономическа ситуация предизвикват увеличаване на престъпността. Наблюдава се нарастване на силовите групировки, като се създават различни застрахователни дружества, които извършват полузаконна дейност. Възникват финансовите пирамиди, а това засилва финансовата несигурност в страната. Правителството на Беров не извършва предварително обещаните реформи и това допринася за неговия преждевременен край.

След като Любен Беров подава оставка, БСП и СДС отказват да образуват ново правителство. Поради тази причина президентът Желю Желев насрочва дата за нови парламентарни избори. Той определя датата 18 декември 1994 година. Дотогава е назначено служебно правителство с министър-председател Ренета Инджова. След провеждането на парламентарните избори на власт идва Жан Виденов. Правителството на Любен Беров остава като едно от най-противоречивите управления в съвременната история на България.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Роден е Боян Лечев, български цигулар
Роден е Боян Лечев, български цигулар

На 29 март 1926 г. е роден Боян Лечев, български цигулар. Семейство Професор Боян Лечев е изтъкнат български цигулар, педагог и общественик....