Извършено е клането в Сребреница

96323
Извършено е клането в Сребреница

1995 г.

На днешната дата се навършват 19 години от едно от най-ужасните военни престъпления, извършвано някога – Клането в Сребреница. То е дело на сръбски военни, водени от генерал Радко Младич и е официално класифицирано от Трибунала в Хага като геноцид.

Зверството е извършено в околностите на град Сребреница през юли 1995 г. са избити до 8000 босненски мюсюлмани — мъже и младежи, на няколко различни места. Това е най-голямото клане в Европа след приключването на Втората световна война.За прикриване на следите жертвите са били препогребвани неколкократно.

Холандия ще изплати по 20 000 евро на близки на жертви от Сребреница

Холандското министерство на отбраната съобщи, че ще плати 20 000 евро на близките на трима босненци, които били убити, след като член...

От март 1993 до юли 1995 г. армията на Република Сръбска (АРС) държи града под обсада. Най-близката територия, контролирана от мюсюлмани, отстои на 100 километра по въздух. Анклавът е в пермаментен дефицит на храна, лекарства и гориво. Течаща вода няма, защото босненските сърби са разрушили централния водопровод.

Бедственото положение не се променя, когато ООН обявява Сребреница за "зона за сигурност" и изпраща там военен контингент от 600 души, снабдени с леко оръжие. Анклавът остава обкръжен от части на Корпуса "Дрина", които прогресивно ограничават наземния достъп на хуманитарни помощи. Различни международни организации осигуряват хвърлянето на храна от хеликоптери.

Анклавът е превзет за 6 дни през юли 1995 от корпуса "Дрина". В бягството си жителите на Сребреница се разделят на 2 части. Едната колона от 10-15 000 мъже тръгва през гората в опит да достигне зона на босненската армия. Друга част от около 20-25 000 души остава изтласкана в най-северните части на анклава и е обкръжена от подпалени къщи и армията на босненските сърби.

Тази втора група е подложена на 2-дневен терор с избирателни екзекуции, телата от които са безразборно натрупани на видими места. Босненските сърби с внезапни жестове заколват няколко деца в тълпата, която държат под око и изнасилват жени, някои от които губят разсъдъка си. Готовността на хората да избягат с цената на всичко достига степен на лудост. Към края на втория ден няколко бежанци се самообесват.

Близки на избитите в Сребреница съдят холандското правителство

Майките и вдовиците на мъжете, избити при клането в босненския анклав Сребреница през 1995 г., са завели дело срещу холандското правите...

Босненските сърби разделят мъжете от жените и качват жените и най-малките деца на автобуси. Отвеждат ги към "мюсюлмански" зони. Повечето от депортираните оцеляват физически. В Сребреница остават само мъжете и момчетата на възраст над 13 год. Майките им повтарят днес едни и същи изречения: "Изтръгнаха ми го от ръцете", "Тогава му чух гласа за последен път".

Част от останалите мъже и момчета са убити на място в Сребреница. Други са отведени към друго място за екзекуции - Братунац. Оцелели няма. На 14 юли 1995 г. холандските войници от ЮНПРОФОР обикалят анклава и не намират в него "нито един жив мюсюлманин".

През това време колоната мъже, тръгнала през гората, е попаднала в засада и е разбита на 2 части. Малка част достига мюсюлманската зона. Другите няколко хиляди са заловени. Босненските сърби събличат голи част от тях. После 3 дни търсят място, което да побере всичките арестувани - по стадиони, ливади, складове и училища. Накрая ги разделят на групи, отвеждат ги с камиони до местата за екзекуции, подреждат ги в линия и ги разстрелват. Веднага след това пристига багер, който да изкопае масовия гроб. Оцелели са единици, които са се престорили на умрели.

Масовите гробове с тела от Сребреница са 39. Съдът приема, че убитите са между 7 и 8 хиляди мъже. Почти 2000 от тях са били на възраст между 13 и 24 години.

Трибуналът в Хага отново обвини в геноцид Радован Караджич

Трибуналът в Хага възстанови обвинението в геноцид срещу бившия лидер на босненските сърби Радован Караджич, като отмени на втора инс...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com