Извършен е първият полет над Ламанша

10020
Извършен е първият полет над Ламанша

1909 г.

На 25 юли 1909 година е извършен първият полет с летателна машина над Ламанша. Полетът се осъществява със самолета Блерио XI, който е пилотиран от французина Луи Блерио. Той безпроблемно изминава разстоянието от 22 мили, като по този начин доказва, че самолетът не служи само за атракция, а може да се превърне в нов вид транспорт.

Луи Блерио е роден през 1872 година във френския град Камбре. Той завършва Техническия университет в Париж и посвещава целия си живот в изграждането на конструкция, която може да имитира полета на птиците. Блерио създава собствена компания за строителство на безмоторни самолети, като се фокусира повече върху разработването на апарати с двигатели за вътрешно горене. Машините, които французинът изработва са моноплани с предно разположен двигател и теглещо витло. Тяхната структура наподобява конструкцията на съвременните самолети. През 1908 година Блерио постоянно извършва експериментални полети със своя самолет Блерио XI. Най-голямото разстояние, което французинът успява да измине е 14 километра. Същата година става ясно, че единствените добре обучени пилоти, които могат да се справят с полет над Ламанша, са Луи Блерио и Юбер Латам. На 19 юли 1909 година, Латам излита със своя самолет Антоанет VII към Англия. По време на полета, двигателят дава дефект и самолетът трябва да кацне извънредно. Юбер Латам така и не успява да прелети над протока Ламанша.

Открит е Мачу Пикчу

На 24 юли 1911 година е открит легендарният град на перуанските инки – Мачу Пикчу. Името Мачу Пикчу идва от кечуа и в буквален пр...

На 25 юли 1909 година, в 4 часа и 35 минути сутринта, Луи Блерио излита от френския град Кале със своя самолет Блерио XI. По план пилотът трябва да кацне в крайбрежния английски град Дувър. Така след 37 минути, без да поставя рекорд във височината или скоростта, французинът успешно се приземява на английска територия. Той става първият човек, който прелита над Ламанша и се превръща в най-известния пилот в зората на авиацията. Успешният полет на Блерио му носи не само слава, но и парична награда. Той получава 1000 паунда от британския вестник „Дейли мейл”, който в началото на 1909 година излиза със съобщение, че ще изплати тази сума на първия човек, който се осмели да прелети над Ламанша. След успешното прелитане от Франция до Англия, Блерио започва усилено да рекламира своите машини. Неговите самолети се сдобиват със световна слава и започват да се произвеждат във Франция, Англия, Русия и САЩ. Един от първите български летци, Симеон Петров, има възможност да лети със самолет Блерио XI. Това се случва, когато е приет за обучение в авиационната школа на Луи Блерио в Етамп.

Прелитането над Ламанша доказва, че самолетите могат да се превърнат в ново средство за транспорт и с тях могат да се преодоляват по-големи разстояния. Със своята подобрена версия на летателната машина, Блерио допринася за цялостното развитие на авиацията. Неговият полет над Ламанша се определя като повратен момент в авиационната история.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Роден е Атанас Натев,  български философ
Роден е Атанас Натев, български философ

На 25 април 1929 г. е роден Атанас Василев Натев, български философ, изкуствовед, литературен теоретик. Член-кореспондент на Българската академия...