Извършен е полет с Мъркюри 8

8254
Извършен е полет с Мъркюри 8
Снимка: Уикипедия

1962 г.

На 3 октомври 1962 година е извършен космически полет с американския кораб от първо поколение – Мъркюри 8. Това е третият орбитален полет на американски астронавти. Космическият кораб Мъркюри 8 е част от програма „Мъркюри” на НАСА. Смята се, че това е най-успешният полет от цялата програма. Неговата цел е да донесе преднина на американците в космическата надпревара с руснаците. Въпреки че Мъркюри 8 не успява да изпълни тази задача, неговият орбитален полет се определя като изключително постижение в областта на астронавтиката.

В началото на 1962 година започва изработката на космическия кораб, който може да направи повече от една орбитална обиколка. Частите за кораба пристигат в Кейп Канаверъл, Флорида още през януари същата година, но самото изграждане на съоръжението отнема повече време от предвиденото. Мъркюри 8 е окончателно завършен в началото на септември 1962 година, а като официална дата за неговото излитане се посочва 24 септември. В същото време космическата надпревара между САЩ и СССР продължава. През месец август 1962 година руските космически кораби Восток 3 и Восток 4 извършват успешни полети и осигуряват голямо предимство на Съветския съюз. Те излитат едновременно в Космоса, като дори осъществяват радиовръзка помежду си. Това е голямо постижение в областта на астронавтиката. Освен това руските космически кораби правят 64 орбити, което през този период е недостижимо постижение за американците. Поради тази причина НАСА ускорява изграждането на Мъркюри 8, като се стреми да акцентира върху факта, че за американците сигурността на екипажа е на първо място. Именно заради проверки за безопасност, излитането на космическия кораб Мъркюри 8 се отлага за 3 октомври 1962 година.

Умира Васил Априлов

На 2 октомври 1847 година умира българският писател и възрожденски деец – Васил Априлов. Той е една от най-известните фигури в Бъ...

На 3 октомври 1962 година, в 12 часа и 15 минути, американският космически кораб осъществява успешно излитане. Негов пилот е астронавтът Уолтър Шира. Стартът на полета е отличен и много скоро Мъркюри 8 излиза в околоземната орбита. Тя е с апогей 283 километра и перигей 161 километра. Благодарение на професионалните умения на Шира, Мъркюри 8 извършва 6 пълни обиколки на Земята. В 21 часа и 28 минути, американският астронавт успешно се приземява на предварително отбелязаното място в Атлантическия океан. Продължителността на полета на Мъркюри 8 е 9 часа и 13 минути. Това е третият орбитален полет за американците и седмият орбитален полет в историята на астронавтиката. Мъркюри 8 успява да изпълни предварително поставените си цели, като това да извърши пълни орбитални обиколки и да се приземи успешно на предварително планираното място.

Днес полетът с космическия кораб Мъркюри 8 се определя като важен момент от историята на американската астронавтика. Въпреки че тази орбитална обиколка на Земята не осигурява желаното предимство на НАСА пред Съветския съюз, тя доказва, че възможностите на космическите кораби се развиват. Програмата Мъркюри е доказателство за усъвършенстването на космическите апарати. Поради тази причина полетът на Мъркюри 8 се определя като важен момент от американската история на 20.век.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com