Издигната е кандидатурата на Иван Вазов за Нобелова награда за литература

72602
Издигната е кандидатурата на Иван Вазов за Нобелова награда за литература

1916 г.

На този ден през 1916 г. професор Иван Шишманов издига кандидатурата на Иван Вазов за Нобелова награда за литература за 1917 година.

Наградата обаче не е връчена на Иван Вазов, а на Вернер фон Хайденщам (Швеция).

Потушено е Татарбунарското въстание на бесарабските българи против румънската власт

Татарбунарското въстание в българските райони на Бесарабия срещу румънския режим, организирано от Коминтерна, е жестоко потушено от рум...

Иван Минчев Вазов е патриархът на българската литература.

Поет, белетрист и драматург. Автор на първия български роман и на текстове, дали българската мярка за жанр и класичност във всички литературни жанрове. Роден през 1850 г. в гр. Сопот. Завършил средно образование в Сопот. В училището на Найден Геров в Пловдив прави първите си поетични опити. Изпратен от баща си да учи в Румъния, той се среща с българските хъшове. Тази среща насочва младия поет към патриотично-граждански теми, на които остава верен през целия си живот. В Браила среща Христо Ботев - виден български революционер и поет. През 1870 г. в "Периодическо списание" на "Браилското книжовно дружество" излиза първото му публикувано стихотворение - "Борът".

След неуспеха на Старозагорското въстание (1875) заминава за Букурещ, влиза в "Българско централно благотворително общество" и става негов секретар. При много трудни условия подготвя първите си стихосбирки - "Пряпорец и гусла" и "Тъгите на България".

На Руско-турската освободителна война откликва със стихосбирката "Избавление". През 1880 г. се установява в Пловдив - столицата на Източна Румелия. Дейно участва в обществения и културен живот на областта като депутат в Областното събрание, редактор, публицист, културен деец и писател. Заедно със своя съратник К. Величков, в продължение на 5 години участва в редактирането на в. "Народний глас", от чиито страници води борба срещу суспендирането на Конституцията от княз Александър Батенберг. През 1881 г. е избран за председател на Пловдивското научно книжовно дружество и става главен редактор на издаваното от него сп. "Наука" - първото научно-литературно периодично издание след Освобождението (1878). През 1885 г. Вазов и Величков основават сп. "Зора" - първото чисто литературно списание в България. Двамата съставят и прочутата двутомна "Българска христоматия", която запознава българския читател с повече от 100 български и чужди автори.

Погребват Мао Дзедун

Мао Дзедун е китайски революционер, политик и теоретик на комунизма. Той оглавява Китайската комунистическа партия (ККП) през 1943 г.,...

Пловдивският период е извънредно благоприятен за творческото развитие на Вазов. Произведенията му от това време създават основата на българската следосвобожденска литература в почти всички литературни жанрове, очертавайки низ от класическите й върхове: цикълът "Епопея на забравените", стихотворенията "Българският език", "Към свободата", "Не се гаси туй, що не гасне", "Новото гробище над Сливница", повестите "Немили-недраги", "Чичовци", разказът "Иде ли?".

След преврата от 9 август 1886 г., започват политически гонения и Вазов е принуден да напусне България. Установява се в Одеса, където, за да заглуши мъката по изгубената родина, пише романа "Под игото", публикуван след завръщането му в България в "Сборник за народни умотворения, наука и книжнина". От 1889 г. живее в София. През 1890 г. основава сп. "Денница", което излиза 2 години. По това време издава най-силните си критико-реалистични разкази, събрани в "Драски и шарки" (два тома). През 1895 г. тържествено е чествана 25-годишната му литературна дейност. Романът "Нова земя" е посрещнат от критиката толкова отрицателно, че огорченият автор стига до мисълта да се откаже от писане. С това обяснява и съгласието си да влезе в народняшкото правителство на К. Стоилов като министър на народната просвета.

На Балканските войни (1912-1918), Вазов откликва с 3 стихосбирки - поетична хроника на събитията. Втората национална катастрофа, поетът приема мъчително, с чувството, че е дочакал разгрома на своя свят, но не изгубва вярата си в бъдещето на България. През 1920 г. тържествено е отпразнуван 70-годишния юбилей на народния поет, който умира през 1921 г. сред всенародна почит и признание.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com