Хърватия започва операция „Буря”

10366
Хърватия започва операция „Буря”
Снимка: Уикипедия

1995 г.

На 4 август 1995 година Хърватия започва мащабната военна операция „Буря”. Целта е да се възстанови територия в Централна Хърватия, която се намира под владение на сръбските сили. Операцията продължава 3 дни и приключва с унищожаването на Република Сръбска Крайна.

Предпоставки за организирането на операция „Буря” се появяват още в началото на 1992 година. Тогава се сключва споразумение между хърватския президент Франьо Туджман и сръбския президент Слободан Милошевич. Подписаният договор цели да прекрати стрелбата между хърватските и сръбските сили. През този период двете държави са в конфликт заради териториите в района на Крайна. В тази част от Хърватия преобладаващото население е сръбско. Гражданите от сръбски произход водят борба за сформирането на самостоятелна държава. Това разгневява хърватското правителство и се стига до предприемането на военни действия по тези земи. Сключеното споразумение между Туджман и Милошевич осигурява временно примирие и дава възможност на хърватската войска да подготви операция „Буря”. Тази операция изисква организация на различни нива и поради тази причина нейната подготовка отнема доста време.

Открита е „Ла Скала”

На 3 август 1778 година е открита една от най-известните опери в света – „Ла Скала”. Оперният театър е създаден по пр...

През 1995 година хърватската войска увеличава своите сили. Хърватската армия се сдобива с по-добро и мощно оръжие, като в същото време придобива тактическо предимство. Успоредно с това хърватите обединяват сили с Босна и Херцеговина, като по този начин осигуряват нарастване на военните сили. През лятото на 1995 година, хърватската войска превзема градовете Гламоч, Босанско Грахово и Дървар. По този начин се пресича канала за снабдяване с оръжия на сърбите в Крайна. Постепенно хърватските сили започват да оформят обсада около град Книн, столица на Република Сръбска Крайна. В ранните сутрешни часове на 4 август, американски военновъздушни сили бомбардират района на Крайна. Нанесените щети демобилизират сръбската войска. Така на 5 август, 4-та и 7-ма дивизия на хърватските войски превземат Книн и по-голямата част от Далмация. Сръбските дивизии на различни места започват да се предават. Официално операция „Буря” приключва вечерта на 7 август, когато хърватските войски достигат до границата с Босна и Херцеговина. Вече цялата територия е във владение на хърватите.

Операция „Буря” не минава без жертви. По официални данни на Министерството на здравеопазването в Хърватия, загинали са 174 войника и има ранени близо 1500 души. Министерството на здравеопазването в Сърбия обявява, че са загинали 560 войника и са ранени над 1200 души. Днес територията около Крайна е част от хърватската държава.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com