Гней Помпей печели битката при Дирахиум срещу Гай Юлий Цезар

100722
Гней Помпей печели битката при Дирахиум срещу Гай Юлий Цезар

48 г. пр. н.е.

На тази дата, преди 2062 години, е било напълно възможно историята на човечеството като цяло и на Римската империя в частност да тръгне по друг път. Защото тогава бъдещият владетел на Римската империя Гай Юлий Цезар е претърпял тежко, но не и решително поражения в борбата си да вземе властта в Рим в свои ръце от главния си съперник – Гней Помпей.

В битката при Дирахиум се случва това, което е въплътено в поговорката „спечели една битка, но загуби войната”. Защото тогава Помпей печели срещу Цезар, но губи войната.

Роден е Иван Вазов

На днешната дата, през 1850 година, е роден Патриарха на българската литература Иван Вазов. Вазов произхожда от семейство на търговец....

След като е победил лейтенантите му в Испания, Цезар напуска Италия, за да атакува Помпей, който е разположил войските си в Гърция. Цезар преминава през Адриатическо море на 4 януари 48 пр.н.е. и окупира Орикум и Аполония. Цезар е в състояние да осигури транспорт само за половината от легионите си, така че решава да ги превози на две вълни. Изпраща корабите обратно за оставащите сили в Италия, след като той дебаркирал.

Марк Антоний, който е легат на Цезар успява да избегне републиканският флот под командването на Марк Калпурний Бибул, който контролира Йонийско море. Успява да премине в Гърция с останалите подкрепления, но лошото време и силните ветрове го принуждават да се разтовари на север от действителната си цел. Помпей побързва да нападне и хване неподготвен Антоний, който е изолиран, но Цезар го следва отблизо, карайки Помпей (Помпей разполага само с част от силите си в този район) да маневрира между двете вражески армии, за да избегна да бъде приклещен между тях. Това позволява на Цезар да продължи към жизненоважните запаси в складовете на Дирахиум.

Двете армии издигат своите лагери от двете страни на малка река, като Цезар разполага силите си на север, а Помпей разполага своите на юг, град Дирахиум е от речната страна на Цезар. Силите на Цезар са приблизително 15,000 души и около 500 души кавалерия, армията на Помпей е значително по-голяма, около 45,000 войници включително няколко хиляди души кавалерия.

Битката

Георги Димитров отказва помощ за България по Плана "Маршал"

На днешната дата, през 1947 година правителството на Георги Димитров категорично отказва България да участва в Плана "Маршал" и да полу...

Цезар започва изграждането на серия от укрепления около позицията на Помпей свързани с окопи и стена. Веднага щом Помпей разбира какво се случва, той завзема толкова хълмове колкото може и изпраща лека пехота — малки части, които да защитават стратегическите позиции.

Помпей започва атака срещу линията на Цезар, където тя се свързва с морето и където е разположен IX Испански легион. Силно превъзхождащата в численост армия на Помпей, пробива през редиците на силите на Цезар, карайки тази част от войниците му да се изтеглят под яростната атака. Цезар набързо подсилва пробивът с 12 кохорти под командването на Антоний и тогава контраатакува, връщайки си контрола на тази част от стената изтласквайки силите на Помпей. Помпей заобиколя десния фланг на Цезар и го атакува, карайки фланга да започне да се огъва. След разпадането на фланга, армията на Цезар започва да отстъпва безредно. Първоначално Цезар лично се опитва да спре отстъплението, но след това осъзнавайки гибелната опасност, пред която е изправена армията му, вместо да се опитва да спира започва да координира изтеглянето на силите си.

Помпей нарежда на силите си да не преследват вражеските войски, вярвайки че с Цезар е свършено и също така подозирайки капан, заложен от силите на Цезар. Това решение на Помпей е отбелязано от Цезар с думите: "Днес победата принадлежеше на врага, ако между тях имаше някой, който да я вземе".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com