Битката при Виена

70486
Битката при Виена

1683 г.

Битката при Виена се провежда на 12 септември 1683 г., след като Османската империя е обсаждала Виена в продължение на 2 месеца.

През втората половина на XVII век Османската империя води многобройни и продължителни войни с Австрия, Полша, Венеция и Русия, в които понася сериозни поражения. Особено катастрофална за Османската империя е войната с Австрия, продължила от 1683 до 1699 г. и завършила с Карловацкия мирен договор, когато става и първото значително разделяне на османските владения в Европа. На 8 юли 1683 г. великият везир Кара Мустафа от Осиек потегля за Виена, а на 14 юли вече е под стените на града и го обсажда. Цели 54 дни трае обсадата.

Атентатите в Ню Йорк и Вашингтон

Атентатите от 11 септември 2001 г. са поредица от 4 съгласувани самоубийствени атаки срещу САЩ, извършени на 11 септември 2001 г. в Ню ...

В турски ръце попада голяма част от града, на турците се удава дори да подкопаят и да хвърлят във въздуха част от крепостната стена. Въпреки това защитниците на града храбро се бранят, което довежда до първите смущения сред турските войски и особено сред еничарите. На помощ на обсадената Виена се притекъл полският крал Ян Собиески, към неговата армия се присъединяват много поляци, украинци, унгарци, саксонци, баварци, австрийци и други доброволци, а така също и изпратените от Венеция 15 000 сръби. Битката започва в утрото на 12 септември 1683 г. и завършва с поражение за турските войски. На 13 септември Ян Собиески влиза във Виена като победител. След битката Собиески парафразира Юлий Цезар, казвайки „Venimus, Vidimus, Deus vicit“ („Дойдохме, видяхме, Бог победи“). Съюзническите сили преди боя са 84 000 войника и 152 оръдия срещу 90 000 войника и 300 оръдия за Османската империя. На бойното поле турците оставили 10 000 убити, 5 000 ранени, повече от 5 000 попаднали в плен. Съюзниците дават 2 000 убити и 2 500 ранени. След това турските войски са преследвани, и са им нанесени нови поражения. Кара Мустафа избягал в Белград с надежда да събере нова войска и да премине в настъпление. Тук обаче, през нощта на 25 декември 1683 г. го заварва султанската заповед, която предписвала да бъде удушен с копринен гайтан. Така везирът и зет на султана заплатил за поражението на турската войска с цената на живота си. Загубата на турците под стените на Виена и паническото им бягство е събитие с огромни последици, рухва легендата за непобедимостта на еничарите; завършва завоевателният период в историята на Турция, особено към Европа; възвръща се надеждата на поробените народи в Османската империя, че времето на тяхното освобождение вече е близко. На Балканите за Ян Собиески започват да се пеят песни за възхвала, а книжовници с възторг отбелязвали успехите на християнските войски.

Спасителят на християнска Европа Ян III Собиески (1929-1696 г.) е един от най-забележителните монарси на Жечпосполита (съюз между Полша и Литва), крал на Полша и Велик княз на Литва от 1674 г. до своята смърт. Известен е и като блестящ военачалник във войната с Швеция 1653 - 1660 г. Отблъснал кримските татари и турците 1667 г. След решителната битка при Хотин 1673 г., в която разбил турците, бил избран за полски крал. Ръководи полско-австрийските войски и спечелва битката при Виена срещу османските турци на 12 септември 1683 г. Умира на 17 юни 1696 г. в кралската резиденция във Виланов, днес част от Варшава.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Роден е Боян Лечев, български цигулар
Роден е Боян Лечев, български цигулар

На 29 март 1926 г. е роден Боян Лечев, български цигулар. Семейство Професор Боян Лечев е изтъкнат български цигулар, педагог и общественик....