Битката при Мохач

69336
Битката при Мохач

1526 г.

С битката край днешния унгарския град Мохач (29 август 1526 г.) на Кралство Унгария е нанесен смъртоносен удар, след като унгарските въоръжени сили са напълно разбити от армията на Сюлейман Великолепни.

Вследствие от битката настъпва краят на повече от петвековната доминация в Панонската низина със съседните й земи на короната на Свети Стефан (виж Стефан (светец)). Османската доминанта в и над района продължава до битката при Зента, в която християнските сили разбиват османските и са под предводителството на принц Евгений Савойски.

Мартин Лутър Кинг произнася прочутата си реч "Имам една мечта"

"Имам една мечта" е 17-минутна реч на Мартин Лутър Кинг, произнесена на 28 август 1963 г., в която той призовава към световен мир и зач...

Успехът в битката позволява на османците на два пъти сериозно в продължение на 150 години да застрашат Централна Европа посредством последвалата обсада на Виена, като окончателно заплахата над австрийската столица била свалена от успеха на войските на Ян Собиески с битката при Виена.

Решителната битка за подстъпите към Централна Европа се провела само 5 години след османския успех в обсадата на Белград. Последният християнски укрепен форт по Виа Милитарис – Белградската крепост, била отбранявана успешно от християнските сили в продължение на близо век, поради което османците не успели да застрашат пряко християнска Европа в епохата преди великите географски открития.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Роден е Атанас Натев,  български философ
Роден е Атанас Натев, български философ

На 25 април 1929 г. е роден Атанас Василев Натев, български философ, изкуствовед, литературен теоретик. Член-кореспондент на Българската академия...