Александър Бел получава патент за изобретение, което той нарича телефон

27296
Александър Бел получава патент за изобретение, което той нарича телефон

1876 г.

Александър Греъм Бел е северноамерикански учен, изобретател и бизнесмен от шотландски произход, основоположник на телефонията, основател на компанията Bell Telephone Company, предопределил цялото по-нататъшно развитие на далекосъобщенията в САЩ, а и в останалия свят.

Александър Бел е роден на 3 март 1847 г. в шотландския град Единбург. Името Греъм той добавя по-късно, като знак на уважение към приятеля на неговото семейство, канадеца Александър Греъм. Няколко близки роднини на Бел, в частност неговите дядо, баща и чичо, са професионални ритори (оратори). Бащата на бъдещия изобретател даже публикувал трактат, посветен на реториката.

Дмитрий Менделеев представя първата Периодична система на елементите

Периодичната система (таблица на Менделеев) е класификация на всички химически елементи, установяваща зависимостта на различните свойс...

На 13-годишна възраст Бел завършва Кралското училище в Единбург, а на 16 години получава длъжността на учител по красноречие и музика в Академията Уестън-Хауз. Една година Александър учи в Единбургския университет, после се премества в английския град Бат.

След като двамата братя на Александър почиват от туберкулоза, семейството решава да се пресели в Канада. През 1870 г. сем. Бел пристига в град Брантфорд, провинция Онтарио. Още в Шотландия Бел започва да се интересува от възможността да се предават сигнали по електрическите проводници. В Канада той продължава да се занимава с изобретателство, в частност създава електрическо пиано, приспособено да предава музиката по проводници.

През 1873 г. Бел получава длъжността преподавател по физиология на говора в Бостънския университет. На 7 март 1876 г. той получава патент на САЩ No 174465, описващ «метод и апарат за предаване на говор и други звуци по телеграфас помощта на електрически вълни». Де факто става дума за телефона. В същата година той създава и първия микрофон, фактически той е течен телефонен предавател и не е особено практичен. Освен това Бел работи по използването на светлинни лъчи в телекомуникациите — направление, впоследствие довело до създаването на влакнесто-оптичните технологии.

През 1877 г. Бел се жени за своята ученичка Мейбъл Хабърд. През 1882 г. става натурализиран гражданин на САЩ. През 1888 г. участва в създаването на Националното географско дружество на САЩ.

Съветският космически апарат Венера 14 достига повърхността на Венера

Венера 14 е автоматичен космически апарат, изстрелян от СССР на 4 ноември 1981 г. в 05:31 стандартно време с цел изследване на Венера....

Бел умира на 2 август 1922 г. в имението си Бейн-Брей близо до град Бадек (в канадската провинция Нова Скотия).

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Роден е Боян Лечев, български цигулар
Роден е Боян Лечев, български цигулар

На 29 март 1926 г. е роден Боян Лечев, български цигулар. Семейство Професор Боян Лечев е изтъкнат български цигулар, педагог и общественик....